Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i Helsingborgs dagblad som Allan Jönsson gick ut med att Jimmie Åkesson bör uteslutas ur Sverigedemokraterna för att ha brutit mot partistadgarna.

Till Expo.se berättar Jönsson att han och Åkesson även ingått ett avtal om att inte kritisera varandra offentligt. Det avtalet och partistadgarna hävdar Jönsson att Åkesson bröt mot tidigare i år.

– Det handlar om ett uttalande på Almedalsveckan, där han både kallade mig notorisk lögnare och en massa andra olika påhopp, säger han.

Bakgrunden till konflikten är att Jönsson tidigare uttalat sig kritiskt mot partistyret. Bland annat har han kallat Sverigedemokraterna för toppstyrt.

– Vi har haft en dust innan gällande anställningar och löner, sen har vi olika meningar om hur de olika diskussionerna har gått tillväga. Jag menar att jag försökt föra en intern diskussion men får man inget svar internt, får man ta till drastiska åtgärder.

Jönsson säger att han vände sig mot löneanspråken till topparna av Sverigedemokraternas ledamöter. Han hävdar även att partiet bedriver svågerpolitik och menar att bland annat "mostrar och svärmödrar" får attraktiva befattningar inom partiet.

Vidare säger han om partitopparnas lönekrav:

- De begärde alldeles för mycket pengar. Jag tycker att ska man begära arvode utöver riksdagslönen så får man prestera därefter. Riksdagslönerna ligger på 56 000 och nu ska de ha 90 000 kronor. Innan har vi jobbat ideellt och det funkade skitbra.

Kritiken som Jönsson riktade mot partiet i bland annat media ledde till att ett uteslutningsärende startades mot honom. Enligt Jönsson fick han en reprimand av partiet som han vägrade acceptera, sedan "rann ärendet ut i sanden".

Strax efter reprimanden, skrev Jönsson på ett dokument med en skrivelse om att diskussioner skulle hanteras internt och inte i media.

– Avtalet finns i Stockholm, det kommer nog plockas fram när de ska använda det emot mig antar jag, säger Jönsson.

Sverigedemokraternas pressekreterare Erik Myrin säger att han inte känner till något avtal om att Jönsson inte ska få uttala sig kritiskt mot Åkesson i media. Han säger dock att partiet har en generell policy kring att interna konflikter ska hanteras internt. Myrin vet inte om Jönsson kommer att uteslutas men uppger att det kan hända

– I sådana fall skulle det röra sig om partiskadlig verksamhet, säger han.

Ämnen i artikeln