Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Omvandlingen skedde efter Högsta domstolens beslut i förra veckan, då Vlaams blok kriminaliserades med motiveringen att partiet är rasistiskt. Beslutet går inte att överklaga och Vlaams blok som i sommarens regionval fick 24,1 procent av rösterna i de norra, flamländska delarna av landet och 18 procent i senaste parlamentsvalet, valde som väntat att starta om i ny skepnad.

”Vad som hände i Bryssel idag är unikt i Västvärlden: aldrig förr har en regim som kallar sig demokratisk kriminaliserat landets största parti”, skrev Vlaams bloks ledare Frank Vanhecke i ett uttalande kort efter Högsta domstolens beslut. Samtidigt menade han att partiet nu var tvunget att upplösa sig självt för att skydda sina medlemmar.

Många politiska bedömare drar nu slutsatsen att Vlaams blok/belang kommer att gå segrande ur striden. Professor Stefaan Walgrave vid universitet i Antwerpen säger i en intervju till brittiska BBC som Göteborgsposten citerar:
- Skillnaden här, jämfört med andra länder, är att det här partiet uppfattas som att det kämpar mot etablissemanget. Genom att konsekvent hållas utanför den krets som bestämmer kan de påstå att de är de enda som slåss för vanligt folk mot den politiska eliten.

Hårda ord från svenska högerextremister
Flera högerextrema partier i Sverige som har kontakt med det belgiska Vlaams blok har reagerat starkt mot kriminaliseringen. Ett av dem är Sverigedemokraterna.
- Tisdagen den 9 november 2004 var en av de mörkaste dagarna i Europas efterkrigstid. Att olagligförklara ett demokratiskt och fredligt verkande parti på grund av att man inte delar deras åsikter är djupt förkastligt, sa Sverigedemokraternas vice partiordförande Björn Söder enligt ett pressmeddelande där han också krävde att svenska regeringen skulle verka för att Beligien ”kastas ut ur EU”.

Nationaldemokraterna hoppas att väljarna kommer att reagera till Vlaams bloks fördel efter kriminaliseringen.

” Det belgiska etablissemanget är desperat och ändrar reglerna så att det passar dem. Men det flamländska folket blir en erfarenhet rikare och det kommer snart att visa sig vad flamländarna drar för slutsatser”, skriver Nationaldemokraternas pressekreterare Jörgen Kromann i ett pressmeddelande.

"Kapitulation och högförräderi"
Den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen/Nationell ungdom går dock ett steg längre och betecknar Vlaams bloks partiombildning som en kapitulation, högförräderi och en ”dolkstöt i ryggen på de miljoner belgare som röstat på dem i val”.

Ämnen i artikeln