Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i anslutning till FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor på måndagen, som det lokala parlamentet i Madrid ville få till en gemensam markering mot våld mot kvinnor från alla representerade partier, skriver The Guardian

Vox, som nyligen blev Spaniens tredje största parti, ville annorlunda. Voxpolitikern Javier Ortega Smith höll tal i Madrids stadshus, där han menade att FN-dagen bara belyser ena sidan av våldet och talade om att mäns utsatthet förnekas.

— Det finns också män som lider av våld från kvinnor och mördas av sina fruar, sa Ortega Smith.

Allierade tog avstånd

Iván Espinosa de los Montero, partiets gruppledare i kongressen, fyllde även i att det är vanligare att barn mördas av kvinnor än av män. Könsrelaterat våld inte är något som behöver diskuteras, sa Montero också, enligt sajten Open Democracy.

Konservativa PP förlitar sig på Vox vågmästarröster för att behålla majoriteten i Madrid, och partiets borgmästare José Luis Martínez-Almeida var snabb att fördöma Vox. Även PP:s ledare Pablo Casado distanserade sig från Vox uttalanden.

Demoniserar feminister

Vox gick till val med en kampanj präglad av aggressiv antifeminism. Francisco Serrano, partiets lokale ledare i Andalusien, föredrar uttrycket ”könsdiktaturen”. Han talar om ”feminazis”, ”könsjihad” och har hävdat att bara fem procent av alla anmälningar om våld i nära relationer är giltiga. Samtidigt hävdar partiet att det står bakom kvinnors rättigheter, bland annat genom förslag på livstidsstraff för våldtäktsmän.

Till dags dato har i år 52 kvinnor mördats av sin partner i Spanien.

Ämnen i artikeln