Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I februari omhändertog polisen en berusad Petzäll i hans lägenhet i Borås – det ledde till att han tog en politisk timeout och lade in sig på ett behandlingshem. Då Petzäll kom ut bedyrade han att han inte skulle fortsätta att dricka. Tre månader senare fick han ett återfall och hamnade på akuten. En månad efter kallade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, Petzäll till ett möte. På mötet försökte partiledningen förmå Petzäll att skriva på ett papper där han avsäger sig sin plats i riksdagen, rapporterar Expressen.

Petzäll vägrade att skriva på. Till Expressen säger Petzäll att han vill jobba kvar i riksdagen och jobba med beroendefrågor.
– För att föra fram min hjärtefråga och öka kunskapen om sjukdomen. Få till mer konkreta åtgärder för att hjälpa unga alkoholister och narkomaner.

Petzäll har under den senaste månaden återigen befunnit sig på ett behandlingshem. Han lämnade hemmet på måndagen.

Pressekreteraren för Sverigedemokraterna Linus Bylund säger att partiet inte kontaktat Petzäll under hans tid i behandling.

– Vi vet inte om han varit på behandling, men även om de skulle stämma så har detta initierats långt innan dess, säger han.

I ett pressmeddelande skriver partiet att det gav honom en ny chans efter att det "uppdagades att William Petzäll hade svåra problem med missbruk av narkotika och alkohol". Petzäll ska då ha lovat att han skulle avsäga sig sitt uppdrag om han fortsatte att missbruka droger och alkohol.

" Sverigedemokraterna beklagar att William Petzäll nu väljer att sitta kvar i riksdagen utan partitillhörighet. Vi har en fortsatt förhoppning om att han ska ta sitt ansvar gentemot såväl sig själv som partiets väljare, lämna sitt riksdagsuppdrag och istället fokusera sin energi på att långsiktigt komma tillrätta med sina problem.", skriver partiet.

Expo har sökt William Petzäll för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Ämnen i artikeln