Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på måndagen som Petzäll gick ut i Expressen om att han hoppar av Sverigedemokraterna på grund av sitt missbruk. Samtidigt sa han att han kommer sitta kvar i riksdagen där han kan tänka sig samarbeta med alla partier i "beroendefrågor".

Detta har väckt ont blod i Sverigedemokraterna som tycker att Petzäll ska lämna sin riksdagsplats till förfogande. Sverigedemokraterna gick på måndagen ut med ett pressmeddelande där Petzäll uppmanas att lämna riksdagen.

Riksdagsledamoten Erik Almqvist sa till Nyheter24 att Petzäll krävt en stor summa pengar för att lämna sin riksdagsplats. Även Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder bekräftar att Petzäll skulle ha försökt pressa partiet på pengar. Enligt uppgifter till Borås tidning ska Petzäll ha krävt tre miljoner kronor.

William Petzäll förnekar påståendena och menar att Sverigedemokraterna i somras i samband med ett möte där partiledningen försökte få Petzäll att säga upp sin riksdagsplats, öppnade upp för att ge Petzäll en omställningsgaranti. Petzäll tackade nej till uppgörelsen.

Till Nyheter24 säger Petzäll:

– Hade jag velat tjäna pengar så hade jag kunnat skriva en bok och släppa med massa dokument. Jag har varit med i partiet i fem år och umgåtts med många i toppskiktet så det är klart att man vet mycket. Men det kommer jag inte göra om inte partiet tvingar mig till det.

Han säger även till nyhetsajten att han kommer att skriva boken om inte Sverigedemokraterna agerar "schysst".

För en månad sedan kontaktade Petzäll Moderaterna och berättade att han tänkte lämna Sverigedemokraterna. Petzäll har förklarat att han kan tänka sig att samarbeta med alla partier. Moderaterna har dock gett Petzäll kalla handen.

– Det är inte aktuellt med ett samarbete med honom i någon form. Han är invald på SD-mandat och han delar inte våra värderingar. Vi är inte intresserade av någon kontakt med honom överhuvudtaget, säger Johan Elmberg som är presschef för Moderaterna till Aftonbladet.

Ämnen i artikeln