Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De muslimska familjedagarna anordnades i påskas av Islamiska förbundet (IFiS), studieförbundet Ibn Rushd och Sveriges Unga Muslimer (SUM). På det talade bland andra Yvonne Ridley. Hon presenterades på följande vis:

"En prisbelönad journalist och har arbetat för flera tidningar såsom Sunday Express, The Sunday Times, The Observer, Daily Mirror. Hon arbetar numera kombinerat som människorättsaktivist och journalist.".

Expo Idag har tidigare rapporterat om att Ridley använt klassiskt antisemitiskt språkbruk och hävdat att "sionisterna har tentakler överallt". Dessutom har hon i ett tal påstått att "sionister" kontrollerar medierna. Hon har även arbetat för den iranska statskontrollerade kanalen Press TV, en gren av IRIB (Islamiska republiken Iran Broadcasting). IRIB skrev på sin engelskspråkiga hemsida, dagen efter Förintelsens minnesdag 2011, att det inte existerade några gaskammare i nazistkontrollerade områden.

I Press TV är Mark Glenn en av flera antisemitiska kommentatorer. Han har skrivit essäer som "Judaism nobodys friend" i vilken judendomen beskrivs som en dödskult vars syfte är att erövra världen.

Efter att Expo Idag uppmärksammade Ridleys kopplingar till antisemitism har hennes förhållningssätt till antisemitism ifrågasatts från flera håll. Expo Idag kan visa att Ridley länge rört sig i antisemitiska kretsar.

2006 träffade Ridley, tillsammans med högerextremisten Michael Collins Piper, Malaysias tidigare premiärminister Mahathir Mohamad för att få honom att stödja en ny utredning om terrorattentatet i USA den 11 september 2001. The Malaysian National News Service rapporterade att Piper, i samband med mötet, påstått att "judiska och kristna extremister" i en "kombination av pengar och inflytande i Washington tagit makten". Piper skriver för den antisemitiska och rasideologiska tidningen American Free Press.

Mahathir Mohamad har själv upprepade gånger spridit antisemitism. 2003 fördömdes han av politiska ledare runt om i världen efter att han i ett tal på Islamiska konferensorganisationen, IKO, sagt att "judarna styr världen genom ombud" och att "de uppfann socialism, kommunism, mänskliga rättigheter och demokrati för att få det att verka som att det är fel att förfölja dem".

Om resorna till Malaysia skriver Yvonne Ridley på Twitter 2012:

"Alla resor som jag någonsin haft till Malaysia har varit välsignade. Jag älskar landet, folket och Mahathir Mohamed rockar".

Ridley hyllar även Mohameds tidigare rådgivare Matthias Chang. Han har skrivit flera böcker som getts ut av American Free Press. Chang var även en av deltagarna på en "förintelsekonferens" i Iran, som 2006 anordnades av landets president Mahmoud Ahmadinejad. På konferensen, som var en internationell samlingsplats för förintelseförnekare, hävdade Chang att Tyskland hade "rätt att försvara sig mot sionisternas plan att utrota Tyskland och dess invånare".

I en artikel från 2010 i samband med att flera båtar försökte bryta Israels blockad av Gaza skriver Ridley att Chang är en hjälte och vän.

"Samtidigt som jag skriver är några av mina heroiska vänner från Free Gaza Movement, inklusive den malaysiska advokaten Matthias Chang, på väg mot Gaza."

Yvonne Ridley har även uttryckt sig antijudiskt på sin hemsida. Om partiledaren för det engelska socialdemokratiska partiet Ed Miliband:

"Det var inte bara hans förhud som försvann när han blev omskuren"

När Expo Idag nådde Yvonne Ridley för en kommentar begärde hon att få frågorna via mejl. Ridley har dock inte besvarat de frågor som Expo Idag ställt.

Ämnen i artikeln