Alt-right-rörelsen bakom över 100 mord och våldsdåd | Expo.se

Alt-right-rörelsen bakom över 100 mord och våldsdåd

Publicerad 2018-02-07 17:24

Den våldsamma högerextrema demonstrationen i Charlottesville 2017 listas i granskningen över våld kopplat till alt-right.

Gärningsmän som florerat inom alt-right-miljön har gjort sig skyldiga till dåd som dödat eller skadat över 100 personer de senaste åren. Det visar en kartläggning som människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center genomfört. Bara förra året utfördes nio dödliga attacker.

I en stor granskning som publicerades under måndagen genomlyser den amerikanska organisationen Southern Poverty Law Center, SPLC, våldet i den växande Alt-right-rörelsen
Enligt SPLC är rörelsen decentraliserad och löst sammansatt. Sympatisörerna möts ofta på internetforum som domineras av rasism, kvinnohat och hämndfantasier.

Ur denna miljö har många tagit steget ut i verkligheten och begått mord. Totalt kopplar SPLC 13 dåd som kostat 60 personer livet till personer som varit aktiva i alt-rights ekosystem.

Laddade upp manifest innan massmord
Det första morden som SPLC kopplat till rörelsen inträffade i maj 2014, då den 22-årige Elliot Rodger mördade sex personer och skadade 14 under våldsam bilfärd i närheten av University of California i Santa Barbara.

Efter att knivhuggit tre personer i sitt hem satte han sig i bilen och körde genom området Isla Vista. Under färden sköt han ihjäl tre kvinnliga studenter och körde på flera fotgängare. Till slut stoppades han och öppnade eld mot polisen för att till slut ta sitt liv.

Enligt polisen hade Elliot Rodger planerat sitt dåd under en längre tid. Innan dådet laddade han också upp ett manifest som enligt SPLC präglas av hat mot yngre kvinnor och blandade par. 


 FieldsFascistgruppen Vanguard America under demonstrationen i Charlottesville 2017. James Fields, som senare på dagen körde sin bil in i en folksamling, inringad, är en av de personer som tas upp i SPLC:s granskning.. Foto: Privat.Ideologiskt drivna gärningsmän

En majoritet av dåden som SPLC listat begicks under förra året. Av totalt 13 kartlagda dåd inträffade nio 2017. De kostade 17 personer livet och skadade 43 personer.

Ett uppmärksammat fall förra året var den högerextrema demonstrationen i Charlottesville, Virginia i augusti, där vit makt-aktivisten James Fields körde sin bil in i en antifascistisk motdemonstration. En person dödades och över 20 skadades.

Gärningsmännen är unga, mellan 17 och 30 år och har alla gemensamt att de deltagit i Alt-rights ekosystem, morden har också haft ideologiska motiv som kan härledas till den världsbild som alt-right ger uttryck för.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons