Konspirationsteorier om Obama får fotfäste | Expo.se

Konspirationsteorier om Obama får fotfäste

Publicerad 2012-11-05 13:38

President Barack Obamas härkomst och religion har länge ifrågasatts inom den antimuslimska miljön och bland konservativa republikaner. De vanligaste myterna är uppfattningen att Obama inte är född i USA, att han egentligen är muslim, samt att han kommer leda landet till dess undergång. På tisdagen är det presidentval, och det finns flera farhågor bland konspirationsteoretiker över vad som kan hända om Obama blir omvald.

Våren 2011 distribuerade Vita huset kopior av Barack Obamas födelsebevis efter en lång tids spekulationer om att Obama inte var född i USA. Ett amerikanskt medborgarskap krävs för att kunna bli president i landet. Konspirationsteorier om Obamas härkomst och hans förhållande till islam och muslimer har dock ändå fortsatt att spridas.

Inom den amerikanska antimuslimska rörelsen är uppfattningen att Obama är muslim vanligt förekommande. Frank Gaffney, antimuslimsk aktivist och grundare till Center for Security Policy, sade efter att Obama 2009 talat i Kairo, att det fanns allt mer bevis på att Obama inte bara sympatiserade med muslimer, utan också var en själv. Gaffney har också påstått att den konservativa rörelsen har blivit infiltrerad av islamister.

Den antimuslimska aktivisten och bloggaren Pamela Geller har också spridit myten om att Obama är muslim, och sade 2010 att Obama ville att jihad skulle segra i USA. Hon är en av dem som också har ifrågasatt att Obama verkligen är född i USA, och menat att hans födelsebevis är förfalskat.

Hur många väljare som idag tror att Obama är muslim är oklart. I juli 2012 visade en undersökning från Pew research center att så mycket som 17 procent av de amerikanska väljarna trodde att Obama var muslim. Fler konservativa än demokrater trodde att Obama var muslim. 2012 trodde 30 procent av de republikanska väljarna att Obama var muslim.

Religion är en viktig del av USAs kultur och de flesta väljarna i USA tycker att det är viktigt att presidenten är troende. Därför spelar presidentens religiösa tillhörighet stor roll. För fem år sedan, alltså året innan Obama valdes till president, uppgav nästan 84 procent att de tillhörde någon religion. Bland dem var drygt 78 procent kristna, medan bara 0.6 procent var muslimer.

Obama är kristen protestant, men oavsett vilken religion han tillhör finns det fler teorier som skrämmer konspirationsteoretiker. Bland extremistgrupper och konspirationsteoretiker sprids olika scenarion kring vad som kommer att hända om Barack Obama blir omvald president

Wayne LaPierre är vice vd för National Rifle Association, som är en ideell organisation som lobbar för att bevara den lag som ger USAs medborgare rätt att bära vapen. Han tror att Obama vill ”radera” lagen och ”ta bort” vapnen, något som är närmast skandalöst i extremrepublikanernas ögon.

Joseph Farah leder WorldNetDaily, en högerextrem hemsida med konspirationsteorier. Han är helt övertygad om vad som kommer att hända om Obama blir omvald:

– Om han blir omvald, kommer det bli krig. Vi kommer bli jagade som hundar, säger han i en intervju från tidigare i år.

Dick Morris, som tidigare jobbat tillsammans med Demokraternas före detta presidenten Bill Clinton, sa i en intervju i Fox News i våras att Obama främst jobbar för att USA ska bli en lydstat i en globalregering. Han befarar även att Obama kommer skriva på ett avtal som innebär att USA måste få tillstånd från Ryssland och Kina för att få starta krig.

Barack Obamas presidentskap har påverkat den högerextrema miljön i USA.
I rapporten The Year in Hate and Extremism 2011 konstaterade Soutern Poverty Law Center, SPLC, att antalet hatgrupper slog rekord 2011. Den stora explosionen har inträffat framförallt av vad SPLC beskriver som Patriotgrupper. Bland dessa ingår beväpnade miliser och organisationer med en konspiratorisk världsbild. Sedan Barack Obama blev president har antalet Patriotgrupper ökat med 755 procent. För dessa är Barack Obama symbolen för all som gått fel i landet.

Steven Howard är en av ledarna i Ku Klux Klan och var i oktober 2012 med i ett inslag som sändes av det nyhetsbolaget ABC. Howard påstod då att Obama ”inte bryr sig om Amerika” och att vita amerikaner riskerar att hamna i koncentrationsläger om Obama blir omvald.

Även skådespelaren Chuck Norris och hans fru Gena förutspår vad som kan hända om Obama fortsätter sitta vid makten. I en film som lagts upp på youtube säger Norris bland annat att de ”inte längre kan sitta tysta eller stå vid sidan och titta på ”när USA blir allt mer socialistiskt eller något mycket värre”. Han fru citerar också ett tal av den tidigare presidenten Ronald Reagan, där hon indikerar att USAs medborgare står inför ”1000 år av mörker” om Obama fortsätter sitta vid makten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons