Flera SD-politiker polisanmäls för hets | Expo.se

Flera SD-politiker polisanmäls för hets

Publicerad 2013-12-13 14:41

Fyra sverigedemokratiska företrädare som de senaste dagarna uppmärksammats för att anonymt skrivit våldsbejakande och rasistiska kommentarer på internet polisanmäls för hets mot folkgrupp. För att styrka anmälan hänvisas till tidigare domar.

Det är organisationen Juridikfronten som polisanmält fyra sverigedemokrater som Expressen och Researchgruppen uppmärksammat för att de har uttryckt sig rasistiskt på högerextrema nätsajter.

Juridikfronten skriver i anmälan att de på basis av Expressens avslöjande vill ”ifrågasätta om följande uttalanden, angivna genom läsarkommentarer på av Expressen namngivna webbplatser utgör hets mot folkgrupp.”

Den sverigedemokoratiska kyrkopolitikern, Anders Dahlberg i Arlöv, anmäls för uttalandet:

”Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld. En revolution helt enkelt, där vi tar avstånd ifrån och vill ha bort det mångkulturella samhället. Med vapenmakt. Då kan vi kanske kasta ut alla grottmänniskorna.”

Tommy Jonsson som sitter för Sverigedemokraterna i Ystads kommunfullmäktige anmäls för en kommentar som pekar ut romer som tjuvar och för att ha skrivit: ”Du kan ta negern ut djungeln, men du kan aldrig ta djungeln ur negern.”

Anders Brandell, kommunfullmäktigeledamot för SD i Alvesta har även han hetsat mot romer och ingår i anmälan.

Juridikfronten har dessutom polisanmält en sverigedemokrat i Landskrona som skrivit:

”Stoppa idioterna omgående. Dessa zigenare är en ren katastrof för hela Sverige. Eländet bara ökar och idéerna blir tokigare och tokigare.”

Juridikfronten skriver att de noga juridiskt övervägt polisanmälan. De hänvisar dessutom till tidigare domar i liknande ärenden.

”Vi anser att uttalandena överskrider gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion. I och med att de högerpopulistiska sajter som kommentarerna har publicerats på är välbesökta, kan det faktum att uttalandena har gjorts i läsarkommentarer ej befria dem från straffbarhet”, skriver Juridikfronten i polisanmälan som skickats in till polisen i Skåne eftersom de flesta av de som polisanmälts bor där.

I torsdags skrev Expo Idag om att polisens hatbrottsgrupp i Stockholm haft möten på länsnivå om hur de ska gå vidare med de rasistiska och våldsbejakande kommentarer som uppmärksammats de senaste dagarna. Utredaren Bente Böckmann uppgav till Expo Idag att flera av kommentarerna som uppmärksammats kan bryta mot olika lagar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons