Svenska nazister i protester med Gyllene gryning | Expo.se

Svenska nazister i protester med Gyllene gryning

Publicerad 2014-02-04 16:11

Nazistiska Svenskarnas parti skickade i helgen aktivister för att demonstrera med Gyllene Gryning i Grekland. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. (Foto Expo)

Nazistiska Svenskarnas parti har skickat aktivister till Grekland för att visa sitt stöd till Gyllene gryning. Det grekiska partiet utreds för att vara en brottslig organisation och dess ledare sitter häktad.

Företrädare från nazistiska Svenskarnas parti och Daniel Carlsen, partiledare för systerpartiet Danskernes Parti deltog i lördags på det grekiska nazistpartiet Gyllene grynings demonstration i Aten. Till det grekiska nazistpartiet överlämnades ett brev undertecknat av Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson.

I brevet adresserat till Gyllene grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos, uttrycker Jacobsson sin beundran.

”Jag skickar detta brev för att uttrycka min tacksamhet till din kamp”, skriver han. Jacobsson lyfter fram att Gyllene gryning visat att ”nationalister” är redo att slås mot de ”globala makter som hotar de europeiska folken”.

Stefan Jacobsson skriver även att aktivister från Svenskarnas parti deltar på Gyllene grynings manifestation för att bygga relationer och avslutar brevet med att bjuda in Nikolaos Michaloliakos till Sverige.

Svenskarnas parti har flera gånger tidigare uttryckt sitt stöd till Gyllene gryning. I september förra året protesterade aktivister från Svenskarnas parti utanför den grekiska ambassaden i Stockholm mot att företrädare i Gyllene gryning häktats.

Gyllene gryning tog sig in i parlamentet i maj 2012. En rättsprocess har inletts mot partiet och allt statligt stöd i form av partibidrag har dragits in. Gyllene gryning har kopplats till en rad våldsdåd och även mord.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons