Homofobi och muslimhat i Kristna värdepartiet | Expo.se

Annons

Homofobi och muslimhat i Kristna värdepartiet

Publicerad 2014-08-21 09:56

(2014-08-21) Det nybildade Kristna värdepartiet har hamnat i medias fokus de senaste månaderna. Expo har granskat partiet och bland bland flera av deras riksdagskandidater sprids islamofobi och homofobi.

Kristna värdepartiet grundades 2014 som en reaktion på vad de menar är Kristdemokraternas liberala riktning. Partiet som ställer upp i riksdagsvalet har gjort sig ökänt för homofobi och för sitt abortmotstånd. Det ser sig som ett alternativ för de som röstar på Kristdemokraterna, men även för sverigedemokrater som enligt KVP:s talesperson Mats Selander, lockas av SD:s ”värdekonservatism”.

En granskning av partiets riksdagskandidater visar att flera sprider antimuslimska budskap på Facebook. En kandidat ställer sig också öppet bakom antimuslimska konspirationsteorier. Patrik Tikkanen menar att det finns en risk att muslimer i framtiden kan ta över Europa. Han är Kristna Värdepartiets 19:e namn på riksdagslistan. På Facebook har Tikkanen skrivit inlägg som antyder att Islam är synonymt med Islamistisk extremism, och att ISIS i själva verket visar ”Islams rätta jag”. I kommentarsfältet har han även hållit med i påståendet om att ”muslimer kommer att ta över EU”.

- För fem år sedan tog jag det med en nypa salt när andra hävdade att muslimer kommer att ta över Europa, men det börjar kännas som att det finns belägg för det. Muslimer själva säger att slutmålet är att allting ska underkasta sig Islam. Sharia-lagarna placerar muslimer högst, och sedan kommer alla andra efter det, säger han till Expo Idag.

Enligt Tikkanen finns inga moderata muslimer.

- Jag tror exempelvis inte på att det finns några moderata muslimer, jag tror att det mer är en fråga om vilket stadie i ditt ”jihad” du befinner dig i. Det finns inget utrymme att tolka den religionen på olika sätt.

– Jag har väldigt många goda vänner som är födda och uppvuxna i staden Mosul. De har beskrivit konsekvensen av att ha Islam så pass nära inpå. Och så kommer de från Mosul till Sverige som flyktingar och upptäcker att det de tvingads växa upp med, kommer mer och mer hit till Sverige också, fortsätter han.

Påståendet att muslimer kommer att ta över Europa inom loppet av några årtionden, är en konspirationsteori som är återkommande i den antimuslimska miljön. Enligt konspirationsteoretiska islamofober kommer muslimer att ta över Europa eftersom att de ofta agerar som ett kollektiv, har ett kollektivistiskt tänk och att muslimska kvinnor föder många barn - den ”demografiska bomben” som antimuslimer ofta refererar till.

Tikkanen har även skrivit inlägg som antyder att muslimer kan bli bättre människor om de konverterar till kristendomen.

- Jag tycker synd om muslimer eftersom att de tvingas följa en religion som inte garanterar dem paradiset. Och det är dessutom förenat med livsfara om de lämnar den. Jag känner muslimer som konverterat till kristendomen, och de har berättat om hur lättade de kände sig efteråt, eftersom att kristendomen är en mycket lättare religion att följa.

Mats Selander, talesperson för Kristna värdepartiet, menar att det inom partiet finns delade åsikter om Islam och muslimer.

- Vi är exempelvis oeniga om moskébyggen. Jag argumenterar för moskébygge eftersom att vi har religionsfrihet - men samtidigt finns det en del frågor som dyker upp. Det finns splittringar i det muslimska samhället, med olika tolkningar och inriktningar och det kan skapa problem när man ska bygga moskéer.

- Vi måste även diskutera hur vi ska se på att moskéer finansieras av Saudiarabien. Men det anser jag kanske ska vara en fråga för lokala politiker att ta ställning för/emot, säger han.

Enligt Salander är det oacceptabelt att dra människor över en kam.

- Det finns många olika muslimer, allt från moderata till militanta och det ska inte vara okej att dra alla dem över en kant.

- Samtidigt tror jag inte på att all kritik mot Islam är islamofobi. Och det är ju en återkommande diskussion: hur ska vi tala om den här religionen?, säger Salander.

Förutom Tikkanen finns det fler riksdagskandidater som sprider islamofobi men även instämmer i den antimuslimska retoriken som sprids i kommentarsfält på deras egna facebooksidor.

Riksdagskandidaten Agnieszka Labuda gillar bland annat sajter som ”anti-Islam Alliance” som beskriver sig som en sajt som ger andra en överblick kring vilka anti-islam sajter som finns. På sidan görs det reklam för den antimuslimska organisationen Norweigan Defence Leauge. Hon gillar även andra antimuslimska sajter, bland dessa en polsk sida som präglas av nationalism och där islamofobin får flöda fritt och vikten av ett äktenskap mellan en man och en kvinna betonas. Men även Fb-sidan ”Stop Islamization of the world”, och sidan ”stoppa böneutropen” där islamofobi och rasism sprids.

Kandidaten Maria Hemmelin länkar till högerextrema sajter som Fria Tider och André Juthe talesperson för partiet tar ställning för hatsajten Avpixlat och menar att ”Aftonbladet gjort värre övertramp än Avpixlat”.

Även när det gäller invandringspolitiken har Kristna värdepartiet på grund av att de är splittrade i frågan, inte kommit fram till ett gemensamt beslut.

- Vi har än inte bestämt oss för hur vi ska göra med vår invandringspolitik, vi tycker alla olika. Vi vet att det förekommer fusk när människor söker asyl, och det försvårar i sin tur för genuina flyktingar, säger Mats Selander, talesperson.

I Kristna värdepartiets principprogram återspeglas även synen på homosexuella. De vill att lagen om samkönade äktenskap rivs upp och ersätts av en traditionell lagstiftning. Och att alla vigselförrättare ska få ha ”rätten att avstå samkönade vigslar i väntan på en lagändring”. Även i skolmiljön hoppas KVP kunna påverka. Enligt principprogrammet vill de att skolan ”lyfter upp äktenskapet mellan en man och en kvinna”.

Till P4 Extra har Selander sagt att partiet vill stoppa alla statliga medel som går till föreningar som enligt honom och partiet ägnar sig åt ”homopropaganda”. Han menar även att organisationer som RFSU har fått alltför mycket makt att påverka samhället.

Partiet har en direkt koppling till antiabortorganisationen Människorätt för Ofödda (MRO). En organisation som genom deras metoder väckt avsky och ilska hos många. Bland annat genom att de, för att visa deras motstånd mot abort, använt sig av bilder och videon på när aborter utförs. De har även likställt aborter med Förintelsen och apartheid. Precis som Kristna värdepartiet är organisationens mål att införa ett totalförbud mot aborter. MRO:s ordförande är Mats Selander.

Kristna värdepartiets retorik har många likheter med delar av den amerikanska kristna högern där abortmotståndet och homofobin är central. Mats Selander säger också i en intervju med tidningen Dagen att det finns likheter mellan Kristna värdepartiet och den amerikanska kristna högern.

Partiet ställer upp i ett 10-tal kommuner där Stockholm, Eskilstuna och Göteborg är tre av dem.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons