Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Framstegspartiet bildades i februari i år av missnöjda, avhoppade eller uteslutna sverigedemokrater. I dagsläget ställer partiet upp med 51 kandidater i 14 kommuner.

Partiets ambition är att ta mandat i ett 40-tal kommuner. Framstegspartiet har inte profilerat sig på invandringspolitik. Istället är dess främsta valfråga att pensionärer ska få minst 15 000 kronor efter skatt. I partiets styrelse och på partiets riksdagslista återfinns dock flera personer som uppmärksammats för rasism och har en bakgrund i högerextrema och nazistiska kretsar.

Framstegspartiets ordförande i Motala, Carl Cederström, som också är på Framstegspartiets riksdagslista har en lång bakgrund i vit makt-miljön. Under namnet Björn Cederström har han drivit två nazistiska organisationer. Han stod bakom Nationalsocialistiska svenska arbetarpartiet, som lades ned 2009. Han låg också bakom Försvarskåren sveriges självförsvar, som fick uppmärksamhet när de tillsammans med Nationaldemokraterna 2011 anordnade en demonstration mot ett moskébygge i Göteborg. Organisationen anmäldes av Datainspektionen efter att den på sin hemsida proklamerat planer om att upprätta en databas över, vad man beskrev som, vänsterextremister, pedofiler, våldtäktsmän och våldsverkare. Organisationen ville också bygga upp en "skyddsstyrka" där endast de av "germanskt" ursprung skulle tillåtas att ingå. I november 2011 krävdes Cederström på skadestånd efter att han publicerat en socialdemokrats personuppgifter på Facebook, under rubriken "varning", och i texten kallades politikern för "slödder" och "galning". I juni förra året var Cederström en av talarna på Nationaldemokraternas nationaldagsfirande i Södertälje.

Trots Carl Cederströms tidigare engagemang har han Allan Jönssons förtroende.

– Vi har diskuterats Cederströms vara och icke vara, men vi ser inte hans historia som ett stort problemen. Det finns många engagemang han har haft vid sidan om där vi kan tycka att han gjort mycket gott, men samtidigt har han haft många dumma idéer. Har man hittat på mycket djävulskap och gjort bot och bättring då får man en chans till. Han vet att om det sker några konstigheter så kommer vi att sätta ned foten, säger Jönsson.

Men det finns fler personer på Framstegspartiets lista till riksdagen med en bakgrund i högerextrema organisationer. Två personer stod i förra valet på Nationaldemokraternas valsedlar. En av dem är Ulf Lindström i Hofors. Idag ångrar han sin tid i partiet.

– Nationaldemokraterna hade en dubbel agenda. Det hade nazismen i botten och det beblandar inte jag mig med. Jag gick med för att ta reda på vad som gällde där, eftersom jag inte bara lyssnar på massa skitsnack. Jag bygger min egen uppfattning, men jag hamnade som suppleant i styrelsen direkt. När skenet började skina igenom Nationaldemokraterna var vi tio man som lämnade på en gång, säger Lindström

Även Kjell-Åke Stoneblaster kandiderade för Nationaldemokraterna 2010. Han uppger till Expo Idag att han skrivits in på partiets valsedel utan att först ha blivit tillfrågad.

– De hade skrivit mig på listan utan min vetskap. Jag har aldrig varit medlem i partiet. Den viktigaste frågan för mig är att pensionärer får minst 15 000 kronor efter skatt i månaden. Invandringsfrågan får Sverigedemokraterna sköta, säger Kjell-Åke Stoneblaster.

Andra som utmärker sig på Framstegspartiets riksdagslista är Victoria Wärmler från Grums. Hon har varit kommunpolitiker för Sverigedemokraterna och uppmärksammades när hon 2011 på Facebook skrev att hon hellre ser en vätebomb än islam. De senaste åren har Wärmler varit aktiv i "Värmlandsgruppen", En liten organisation som vill ha en folkomröstning om invandring och som manifesterat under paroller som "Svenskar res er upp. Nu måste vi rädda vårt land". Värmlandsgruppen har även hållit manifestationer i Stockholm där representanter från Nationaldemokraterna talat. Gruppen har också haft kontakter med nazistiska Svenskarnas parti inför en manifestation.

I Framstegspartiets Facebookgrupp hänvisar Wärmler till ett inlägg om att invandrares barn inte kan umgås med Svenska barn: "För i Sverige äter vi griskött och anses därmed som orena."

Jan Listerud som även han kandiderar för Framstegspartiet till riksdagen, har också utmärkt sig för rasistiska utspel, när han var kommunpolitiker för Sverigedemokraterna. I Östra Göinge lade han 2013 en motion om att asylboenden skulle användas som karantäner. Jan Listerud spekulerade även i motionen om ett sprängattentat och skjutningar i Osby. "ingen svensk springer runt i natten och skjuter", skrev han i motionen.

Allan Jönsson säger att kandidater i Framstegspartiet som har ett förflutet i högerextrema organisationer lämnat det bakom sig och att de vet att de har "ögonen på sig" i Framstegspartiet.

– Vi tror inte på uteslutningar i ett första skede. Det är lätt att göra bort sig och svävar man ut för mycket får man inte ställa upp i några val för Framstegspartiet under en period. Sedan, om man gjort bot och bättring, får man komma tillbaka, man förtjänar en andra chans.

Han menar att många i Framstegspartiet lärt sig av sitt förflutna i Sverigedemokraterna eller andra partier och lärt av dess misstag. Han menar att de måste sålla bland medlemmar, men samtidigt inte ge saker som personer kan ha i sitt bagage för "stora proportioner".

– Sverigedemokraternas misstag var att de först hade en linje att de tog med allt och alla och i efterhand började styra upp det. På så sätt tappade de värdefull kunskap. De avpolletterade folk på felaktiga grunder, sedan började det dyka upp obskyra element och då var det försent att sätta ned foten. Man måste vara konsekvent från början, säger Allan Jönsson.

Framstegspartiet har framställt sig som ett alternativ för missnöjda SD-väljare. Allan Jönsson har kallat Sverigedemokraterna för ett toppstyrt parti och betonat vikten av gräsrotsarbete. Partiet har dock redan drabbats av interna strider. Jönsson uppger att han lagt ned nio lokalavdelningar, men han vill inte jämföra sitt agerande med den toppstyrningen som han kritiserat Sverigedemokraterna för.

– Vi har börjat om på flera platser. Det har handlat om interna bråk. Jag vill att vi ska kunna arbeta i tillsammans från gräsrotsnivå, men när det är bråk om politiska poster som varken finns eller kommer att finnas i detta val så blir det väldigt främmande. Man måste kunna föra sig och skilja på sak och person. Sin gamla ideologi ska man ha lagt bakom sig och man ska inte vända sig om och kasta skit på varandra, säger Allan Jönsson.

Ämnen i artikeln