Deltog i nazistmarsch: invald på SD-mandat | Expo.se

Deltog i nazistmarsch: invald på SD-mandat

Publicerad 2014-10-02 12:03

Svenskarnas Parti och Förbundet Nationell Ungdom demonstrerar i Eskilstuna 1:a maj 2012. Till vänster i vit tröja Thomas Valeklint, tidigare Karlsen som valts in på SD-mandat i Trollhättan. (Foto: Expo)

Thomas Valeklint har valts in i Trollhättans kommunfullmäktige på ett SD-mandat. Han har demonstrerat med nazistiska Svenskarnas parti och uteslöts ur Sverigedemokraterna efter att ha påstått att frimurarna kan ha legat bakom Anders Behring Breiviks terrordåd.

Sverigedemokraterna vann sex mandat i Trollhättan, ett av mandaten har tagits över av Thomas Valeklint, tidigare Karlsen, efter att 18 personer skrivit in honom på Sverigedemokraternas valsedel. 2011 uteslöts han ur Sverigedemokraterna. Han var då gruppledare för Sverigedemokraterna i Trollhättans kommunfullmäktige sedan sitt inträde 2010.

Efter att Valeklint uteslutits ur Sverigedemokraterna anslöt han sig till Nationaldemokraterna. Efter en tid lämnade han det nu nedlagda partiet och kommunfullmäktige och anslöt sig senare till nazistiska Svenskarnas parti. Det är oklart om han fortfarande är medlem i nazistpartiet, 2012 deltog han i Svenskarnas partis nationaldagsfirande och förstamaj-demonstration i Eskilstuna.

Thomas Valeklint ur Sverigedemokraterna efter att han spridit en konspirationsteori med antisemitiska undertoner angående Anders Behring Breiviks terrordåd.

”Jag tror att Anders Behring Breivik har varit en ’nyttig idiot’ som utnyttjas av den konspiratoriska Frimurarorden”, skrev han på Facebook den 27 juli 2011.

Valeklint skrev vidare att ”det var något lurt med Anders Behring Breiviks verkliga agenda” och hävdade att Breivik var ”sionist”. Ett annat skäl som Valeklint menade skulle kunna förklara Breiviks agenda var att han ska ha gillat Max Manus som deltog i den norska motståndsrörelsen under andra världskriget. Valeklint beskrev Manus som en ”tyskfientlig motståndsman.”

2011 uppmärksammades Valeklint för antiziganism:

”Det är inte bara i Sverige som vi lycksaliggjorts av den exotiska ’kulturberikningen’ av zigenare från de forna öststaterna som likt en förtärande gräshoppssvärm översvämmat Europa”, skrev han på sin blogg.

Han har även på sin blogg publicerat propaganda från vit makt-organisationen Nordisk Ungdom. 2010 tillskrev Valeklint invandrare våldsamma gener.

”Sverige befolkas av människor som präglas av sin aggressiva ’gen’ ”, hävdade han.

Ett uttalande som partisekreterare Björn Söder beskrev som en ”struntsak”.

1996 dömdes Thomas Valeklint för skadegörelse och brott mot knivlagen. I domen framgick att Valeklint då var med i ett lokalt skinnskallegäng. Enligt polisens uppgifter var han gängets ledare.

Expo Idag har sökt Thomas Valeklint för en kommentar. Till TTELA har han uppgett han tänker sitta kvar i kommunfullmäktige.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons