Folkets demonstration upphör | Expo.se

Folkets demonstration upphör

Publicerad 2017-08-14 12:04

Samlingen Folkets demonstration lägger ned sin verksamhet. Det meddelas på organisationen hemsida. Foto: David Lagerlöf/Expo

Två år efter starten lägger initiativet Folkets demonstration ned sin verksamhet. Det uppges på organisationens hemsida. Organisationen grundades av en SD-politiker som en reaktion mot regeringens flyktingpolitik. På sina manifestationer har de samlat flera ledande profiler inom extremhögern.

2015 lades grunden till det som kom att få namnet Folkets demonstration. Bakom stod SD-politikern Johan Widén och hans sambo Therese Larsson. Redan från start lockades personer från den antimuslimska miljön och sverigedemokrater av initiativet. Även flera av de högerextrema så kallade alternativmedierna och rasideologiska aktivister har närvarat vid organisationens arrangemang.

Innan beskedet om att organisationen upphör hann den anordna drygt tio offentliga sammankomster. Syftet med demonstrationerna uppges ha varit att vara en ”enande och samlande kraft för Sverigevänliga och regim- och etablissemangskritiska åsikter”. Ett stående inslag under demonstrationerna har varit kritik mot decemberöverenskommelsen och krav på regeringens avgång.

Som mest lockade Folkets demonstration cirka tusen personer. Vid den senaste demonstrationen i april anslöt ett par hundra. Demonstrationer har framför allt hållits i Stockholm, men även i Göteborg och Trelleborg.

På Folkets demonstrations hemsida ges ingen förklaringen till varför organisationen upphör. Endast det korta meddelandet ”Vi har valt att avsluta Folkets demonstration” möter besökaren. På Facebook skriver grundaren Johan Widén:

”Detta val gör jag först och främst av hälso- och familjeskäl. För den som vill få den fullständiga bilden av mitt aktiva val att avsluta FD så kan jag varmt rekommendera att läsa min kommande bok: ’Folkets Demonstration – Hjältinnan som försvann’. I den kommer jag att berätta allt om Folkets Demonstration, kända namn som inte vågade tala, pengarna, bedrägeriet, strategin, konspirationerna, lögnerna med mera.”

I senaste numret av Expo kan du läsa mer om Folkets demonstration, dess utveckling, aktiva personer och politiska inriktning.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons