NMR:s toppkandidat i Boden misstänkt för hets mot folkgrupp | Expo.se

NMR:s toppkandidat i Boden misstänkt för hets mot folkgrupp

Publicerad 2018-05-01 19:05

Bo Nilsson, toppkandidat i för Nordiska motståndsrörelsen i Boden, håller tal i Boden

Bo Nilsson, toppkandidat för Nordiska motståndsrörelsen i Boden, misstänks för hets mot folkgrupp efter sitt tal vid NMR:s förstamajdemonstration i Boden.

Boden

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, samlade omkring 140 personer till sin förstamajdemonstration i Boden. Samtidigt har polisen upprättat en anmälan gällande hets mot folkgrupp mot Bo Nilsson som kandiderar till Bodens kommunfullmäktige.

Polisen upprättade en anmälan gällande hets mot folkgrupp efter att Bo Nilsson, som ställer upp i val i Boden, från talarstolen skanderat ”Hell Seger”. I januari i år dömdes NMR:s ledare Simon Lindberg för hets mot folkgrupp efter att ha ropat hell seger och höjt handen i en hälsning på en demonstration. ”Hell Seger” är en direktöversättning av ”Sieg heil”. 

Bo Nilsson dömdes så sent som förra året för hets mot folkgrupp. Om han skulle dömas igen riskerar han en fängelsedom. 
- Det beror på om detta rubriceras som ringa eller normalgraden. Återfaller man i likartad brottslighet är det sannolikt att han skulle dömas till fängelse, säger Robin Enander på ideella föreningen Juridikfronten.

Polisen går igenom materialet

Polisen presstalesman Patrik Ström uppger till Expo att fler i efterhand kan komma att misstänkas för brott.
– Vi kommer att gå igenom demonstrationen i efterhand. Just nu var prio ett att hålla ordningen, säger Ström.

Ström säger vidare att om misstänkt hets mot folkgrupp begåtts under själva marschen till exempel genom deras slagord så kan den ansvarige för demonstrationen komma att få stå till svars. 

Längs marschvägen skanderade Nordiska Motståndsrörelsen slagord som ”Vit revolution utan pardon”. De hyllade nationalsocialismen och räknade upp flera politiker som kallades ”folkförrädare”.

Robin Enander på Juridikfronten menar att just slagordet ”vit revolution utan pardon” i sammanhanget bör utredas för hets mot folkgrupp.
- Vi menar att när man skanderar ”vit revolution utan pardon” så kan det inte uppfattas på annat sätt att man vill förgöra andra som inte är vita. Det förmedlar otvetydigt att andra folkgrupper ska förgöras i revolutionen vilket är hot och missaktning mot andra grupper. Detta bör utredas för hets mot folkgrupp, säger Enander till Expo

Färre än förväntat

Nordiska Motståndsrörelsen hade mobiliserat stort inför första maj. Organisationen skulle visa sin styrka genom att demonstrera i Ludvika och Boden samtidigt. I Boden satsade NMR bland annat genom att låta organisationens ledare Simon Lindberg hålla tal. Flera av organisationens kärnaktivister från Stockholmsområdet anslöt också till Boden. Men organisationens uppskattningar om antalet som skulle demonstrera visade sig vara överdrivna. De talade om att locka 300 deltagare i Boden, men blev bara runt 140 personer.

Marschen genom centrala Boden blev stundtals orolig. På Brogatan stormade organisationens sköldbärare ut från tåget för att gå till attack mot motdemonstranter. Utbrytargruppen trycktes snabbt tillbaka av polis. Motdemonstranter och NMR:s tåg kom även väldigt nära varandra under en period längs marschvägen och ägg och tomater landade på aktivister. 

I samband med oroligheterna greps en motdemonstrant för våld mot tjänsteman. Två personer omhändertogs och en polis skadade sig lindrigt i ansiktet.

Expo har förgäves sökt Bo Nilsson och Nordiska motståndsrörelsens presstalesperson Per Öberg för en kommentar.

Läs alla artiklar om NMR:s förstamajdemonstrationer.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons