Nazister till Almedalen för att störa ”folkförrädarna” | Expo.se

Nazister till Almedalen för att störa ”folkförrädarna”

Publicerad 2018-07-03 11:44

Under Almedalsveckans förra året genomförde NMR en manifestation med fanor i samband med att moderatledaren Anna Kinberg Batra höll sitt tal.

Almedalen 2018

Nordiska motståndsrörelsen kommer till Almedalen för att störa ”folkförrädarnas tal” och sprida sin öppna nazism. Men även andra delar av extremhögern ser politikerveckan som en möjlighet att nå ut med sitt budskap.

På tisdagen kom nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, till Gotland för att delta på den så kallade politikerveckan. Organisationen har fått tillstånd att dels ha ett bokbord och dels under tre dagar hålla tal i centrala Visby.

Nazisternas närvaro i Almedalen har redan fått konsekvenser. Efter att NMR:s bokbord placerats i närheten av RFSL:s tillfälliga lokaler på Södertorg meddelade RFSL Ungdom på måndagen att de ställer in sin planerade medverkan, med hänvisning till att de inte kan garantera ungdomarnas säkerhet.

Det är för andra året i rad som NMR är på plats. För NMR var förra årets aktiviter under politikerveckan en propagandaseger. Organisationen fick under några dagar stort mediegenomslag. Det här året försöker NMR återigen slå igenom i mediebruset.   

Utlyst aktivisttävling

För att motivera sina aktivister har NMR utlyst en tävling. Organisationen uppmanar sina aktivister att aktivt störa för andra aktörer på plats och samtidigt filma eller fotografera aktionerna. Ledningen bedömer sedan vem som lyckats bäst.

Pär Öberg från Nordiska motståndsrörelsen.
Per Öberg, NMR:s talesperson och ledaren för organisationens parlementariska gren, i Almedalen förra året. Foto: David Lagerlöf

Bland annat uppmanas aktivisterna att gå på politikers tal och skandera ”folkförrädare”. De uppmanas även ”sanera” genom att bränna ”folkförrädarnas flaggor och propaganda”.

Ett annat sätt som NMR ser som önskvärt beteende från sina aktivister är att de bedriver så kallad ”medborgarjournalistik”. I praktiken betyder det att de ska ”konfrontera” personer som politiker, debattörer och journalister.

Extremhögern mobiliserar

Det är inte bara nazisterna i NMR som ser politikerveckan i Almedalen som en viktig arena att medverka på, även andra aktörer inom extremhögern delar den uppfattningen. Det betyder att situationen påminner om förra året då en rad mindre grupperingar närvarade. 

Nybildade Alternativ för Sverige, AfS, har fått tillstånd att dagligen hålla torgmöten med tal. Partiet grundades efter att Sverigedemokraterna brutit med sitt ungdomsförbund och sparkat ut flera företrädare som därefter bildade AfS.

Partiet, som ställer upp i höstens riksdagsval, har positionerat sig som ett radikalare alternativ till Sverigedemokraterna.

Gustav Kasselstrand (AfS) talar i Almedalen 180702
Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand talade i Almedalen under ett torgmöte på måndagen. Foto: Klara Höök

Även representanter från vit makt-organisationen Det fria Sverige är på plats i Almedalen. Det är ett initiativ som drivs av personer med lång bakgrund inom nazistiska och islamofobiska grupperingar.

Ingrid Carlqvist, vice ordförande i det fria Sverige, besökte under måndagen Alternativ för Sveriges torgmöte i Almedalen.
Ingrid Carlqvist, vice ordförande i det fria Sverige, besökte under måndagen Alternativ för Sveriges torgmöte i Almedalen. Foto: Expo

Det fria Sverige har uppgivit att de är i Almedalen för att sprida en kampanj om att legalisera pepparsprej.

Även representanter för Nordisk alternativhöger har sökts sig till politkerveckan. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons