Mordmisstänkt i Chemnitz satt på fri fot | Expo.se

Mordmisstänkt i Chemnitz satt på fri fot

Publicerad 2018-09-19 09:13

Högerextrema demonstrationer i Chemnitz.

Det har varit oroligt i tyska Chemnitz. Flera högerextrema sammankomster har hållits i staden.

En av de män som suttit häktade för mordet på en man i tyska Chemnitz sattes på tisdagen på fri fot. Mordet blev startpunkten på de högerextrema kravaller som ägt rum i staden. På tisdagen tvingades även Hans-Georg Maassen, chef för tyska säkerhetstjänsten bort från sin post, bland annat efter uttalanden han gjort i anslutning till demonstrationerna.

En domstol i Chemnitz beslutade på tisdagen att släppa den 22-årige irakier som sedan slutet av augusti suttit häktad för delaktighet i knivmordet på en 35-årig tysk man.

Enligt domstolsbeslutet saknas det bevis mot mannen. Beslutet välkomnades av mannens försvarare som kallat anklagelserna för rena fantasier, rapporterar Sveriges Radio.

Misstankarna mot en 23-årig syrier kvarstår. Ytterligare en person är dessutom anhållen i sin frånvaro.

Högerextrama kravaller

Efter dådet har oroligheter brutit ut i staden. Högerextrema och rasistiska demonstrationer liksom motdemonstrationer har varit återkommande.

Företrädare för högerpopulistiska Alternativ för Tyskland har demonstrerat sida vid sida med den antimuslimska rörelsen Pegida och kända nazister. Redan har domar fallit efter att flera personer gjort så kallade Hitlerhälsningar under sammankomsterna.

Underrättelsechefen tvingas avgå

Händelserna i Chemnitz har rönt stor uppmärksamhet och många har förfasats över de högerextrema utspelen. Samtidigt har det lett till en kris inom de tre regeringspartierna, detta efter kontroversiella uttalanden om orolighterna från chefen för säkerhetstjänsten, Hans-Georg Maassen.

Hans-Georg Maassen
Hans-Georg Maassen. Foto: CC BY-SA 3.0 de

På tisdagen beslutades det att Hans-Georg Maassen tvingas lämna sin post inom säkerhetspolisen, rapporterar TT. Turerna runt Maassen har lett till att förbundskansler Angela Merkels koalitionsregering satts på hårt prov.

På tisdagen möttes partiledarna för de tre regeringspartierna CDU, CSU och SPD på förbundskanslerämbetet i Berlin, där de beslutade att Maassen istället blir statssekreterare i inrikesdepartementet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons