Underrättelsechef hade möte med högerpopulister – kan tvingas avgå | Expo.se

Underrättelsechef hade möte med högerpopulister – kan tvingas avgå

Publicerad 2018-09-18 10:22

Hans-Georg Maassen

Hans-Georg Maassen, chef för tysklands säkerhetstjänst.

Turerna runt den kontroversiella chefen för Tysklands underrättelsetjänst, Hans-Georg Maassen, fortsätter. Enligt uppgift kan han tvingas bort från sin post. Samtidigt riskerar affären att leda till en regeringskris.

Underrättelsechefen Hans-Georg Maassen hamnade för en tid sedan i blåsväder sedan han ifrågasatt om en film som uppges visa attacker mot personer med invandrarbakgrund i Chemnitz är äkta. Filmen fick spridning efter de högerextrema kravallerna som varit i staden.

Han har också anklagats för att ha lämnat vidare underrättelseinformation till högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD. Han ska även ha gett partiet råd om hur det ska agera för att undvika att bli övervakade av underrättelsetjänsten, enligt BBC.

Hans-Georg Maassen förnekar att han lämnat ut några uppgifter, men medger att han haft ett möte med partiet.

Samtidigt har AfD:s riksdagsledamot Stephan Brandner sagt att Maassen gett honom siffror från en rapport, flera veckor innan den släpptes. Enligt Brandner ska han bland annat ha fått siffror rörande antalet islamistiska extremister i landet.

Kan tvingas lämna sin post

Enligt uppgifter som Die Welt tagit del av, och som TT rapporterar om, riskerar Maassen tvingas bort från sin post sedan förbundskansler Angela Merkel tagit sin hand från honom. Socialdemokraterna, som Merkel samregerar med, har öppet krävt Maassens avgång. Samtidigt har inrikesminister Horst Seehofer, från Merkels bayerska systerparti, Kristdemokraterna CSU, försvarat Maassen.

Det hela riskerar att utvecklas till en regeringskris, rapporterar DN. Senare under tisdagen har Merkel sammankallat tilll ett krismöte rörande ärendet, rapporterar TT. Enligt källor som Die Welt tagit del av är dock utgången redan klar.

Hans-Georg Maassen är sedan 2012 högsta chef för inrikes säkerhet och underrättelse, Författningsskyddet (BfV), som bland annat har i uppdrag att bekämpa politisk extremism. 

 

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons