Politiker lämnade i protest ceremoni för Förintelsens offer | Expo.se

Politiker lämnade i protest ceremoni för Förintelsens offer

Publicerad 2019-01-25 13:32

Charlotte Knobloch och AFD-logga

Förintelseöverlevande Charlotte Knobloch var kritisk mot partiet AfD när hon talade vid en minnesceremoni för Förintelsens offer.

Politiker från Alternativ för Tyskland tågade ut från bayerska delstatsparlamentet mitt under en pågående minnesceremoni för Förintelsen offer.

Det var på onsdagen som det anordnades en minnesstund i delstatsparlamentet i Bayern över de som föll offer för Förintelsen. Ledamöter från det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland, AfD, lämnade salen under pågående ceremoni.

Politikerna lämnade efter att den lokala judiska företrädaren Charlotte Knobloch i sitt tal anklagat AfD för att förminska nazismens brott, rapporterar Reuters via NBC News.

”Ett parti är representerat här idag som bryter mot de (demokratiska) värderingarna och förminskar nationalsocialismens brott”, sa Charlotte Knobloch, Förintelseöverlevande och president för den judiska församlingen i München.

Hon tillade att ”AfD baserar sin politik på hat och exkludering”.

18 av AfD:s 22 ledamöter i parlamentet reste sig och gick – samtidigt som övriga ledamöter i parlamentet applåderade Knobloch tal.

”Stå upp mot AfD”

Efter AfD:s framgångar de senaste åren har flera judiska företrädare anklagat partiet för att bidra till att antisemitismen ökar i landet.

Björn Höcke, talesperson för partiet i Thüringen, har varit häftigt kritiserad efter att ha kallat en minnesplats för Förintelsens offer i Berlin för en skam.

Även Alexander Gauland, en av ledarna i AfD, har tidigare hamnat i blåsväder efter att ha förminskat den tyska nazisteran genom att kalla den ”en fläck fågelbajs på mer än tusen år av framgångsrik tysk historia”.

Till Reuters skrev Knobloch i ett mail att hon inte var förvånad över att de lämnat salen. Hon skrev även: ”Demokrater i vårt land måste även i framtiden stå upp mot AfD.”

Katrin Ebner-Steiner, gruppledare för AfD i bayerska parlamentet, försvarade sina partikamrater. 

”Det är skandalöst att presidenten för den judiska församlingen i München missbrukade en minnesceremoni över nazismens offer för att kränka hela AfD, och dess legitima och demokratiskt valda, genom illasinnade insinuationer” sa hon.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons