Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på tisdagen som André Poggenburg presenterade sitt nya parti, ADP (Uppvaknandet för tyska patrioter), rapporterar den franska nyhetsbyrån AFP. Partiet benämner sig som nationalist-konservativt och ser sig som närstående till antimuslimska rörelser som Pegida.

André Poggenburg, 43, har varit förbundslandsordförande för AfD i Sachsen-Anhalt, där han även sitter som ledamot i delstatsparlamentet. Han har gett AfD negativa rubriker efter flera rasistiska utspel, bland annat mot den stora turkiska minoriteten i landet. Efter två varningar från partiet lämnade han förra året sin roll som lokal gruppledare.

När Poggenburg presenterade sitt nya parti sa han bland annat att han hoppas att ADP ska kunna locka personer som tidigare valt att inte rösta, rapporterar AFP med hänvisning till den tyska nyhetsbyrån DPA. Partiets mål är att satsa på ett antal delstatsval som hålls senare i år.

Kan försvaga AfD

Manfred Guellner, chef för Forsa som följer väljaropinioner, säger att om ADP lyckas nå ett stöd på fem procent så kan det betyda en försvagning för Alternativ för Tyskland.

Det påpekas samtidigt att det är oklart om det nya partiet kommer att lyckas med sin satsning att attrahera mer radikala krafter. Alternativ för Tyskland har flera andra företrädare som kan tilltala den väljargruppen.

Tidigare i veckan rapporterade Expo om att den tyska säkerhetstjänsten börjat följa de mest radikala delarna av Alternativ för Tyskland. Det rör sig framför allt om Björn Höcke, partiets talesperson i Thüringen. Björn Höcke och André Poggenburg har tidigare samarbetat.

Alternativ för Tyskland bildades 2013 och valdes in i parlamentet 2017 där det blev ett av landets största oppositionspartier med nästan 13 procent av rösterna. Partiet har sedan 2014 även representation i EU-parlamentet med sju mandat.