Tysk säkerhetstjänst börjar övervaka delar av AfD

Publicerad 2019-01-16 10:13

En falang i Alternativ för Tyskland, AfD, kommer att följas noga av tyska säkerhetspolisen. Samtidigt utreds det om hela partiet ska placeras på en bevakningslista. Anledningen är att ledande personer anses ha radikaliserat delar av partiet till den grad att det bryter mot den tyska konstitutionen. 

Säkerhetstjänsten BFV, det tyska författningsskyddet, har meddelat att de är speciellt intresserade i Björn Höcke, Alternativ för Tysklands talesperson i Thüringen, och hans falang. Höcke anses vara en drivande kraft i att radikalisera partiet. BFV kommer även att bevaka partiets ungdomsförbund.

Efter en utredning har BFV kommit fram till att Höckes falang och ungdomsförbundet bryter mot Tysklands konstituella plikt att skydda människors lika värde och den liberala demokratins principer.

Det innebär att säkerhetstjänsten får befogenhet att titta närmare på deras medlemmar och begära ut information om dem. BFV har dock inte rätt att till exempel bugga deras telefoner eller bevaka internetanvändningen, rapporterar The Guardian. 

Samtidigt utreds om hela AfD ska sättas på BFV:s bevakningslista. 

Björn Höcke har kopplats till nyfascistiska så kallade identitära grupper. År 2017 väckte han uppmärksamhet efter att ha kallat en minnesplats för Förintelsens offer i Berlin för en skam. 

Delar i AfD har velat utesluta Björn Höcke. Andra i partiet har kallat honom för en hjälte. 

AfD motsätter sig att delar av partiet ska övervakas. Deras vice talesperson, Alexander Grauland, anklagar BFV för att medvetet försöka påverka flera delstatsval, bland annat ett i Thüringen. 

Alternativ för Tyskland bildades 2013 och valdes in i parlamentet i sitt första val 2017 där de nu sitter i opposition. Partiet har även sedan 2014 haft representation i EU-parlamentet med sju mandat. 


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.