Helt om för högerpopulisterna i EU-frågan

Publicerad 2019-02-01 12:42

Jimmie Åkesson håller sitt årliga Almedalstal i Visby 7 juli 2018.

Jimmie Åkesson under hans tal i Almedalen 2018.

Från Expo #4-2018.

SD lämnar kravet på EU-utträde. De är inte ensamma. Brexit har lett till en helt ny spelplan inför vårens EU-val. Nu vill högerpopulisterna ha en union helt i deras tjänst.

Segern för Brexit-sidan i folkomröstningen i Storbritannien 2016 möttes med eufori av Europas radikalnationalister. I en kör av hyllande kommentarer beskrev bland andra Marine Le Pen, ledaren för det franska Rassemblement National (tidigare Front National), Brexit som ”början på en rörelse som inte kan stoppas” och öppnade upp för att Frankrike kunde följa i samma spår.

Geert Wilders från det nederländska PVV och Heinz-Christian Strache från det österrikiska FPÖ ställde sig positiva till att liknande folkomröstningar kunde komma att bli en prioritet i deras respektive länder. Inför Brexit-omröstningen uttryckte Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att han hoppades att Sverige på sikt kommer att följa Storbritanniens väg.

Nu, två år senare, är läget ett helt annat. Fler och fler av Europas radikalnationalister har ändrat sin position … Läs hela artiklen här.

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!