Helt om för högerpopulisterna i EU-frågan | Expo.se

Helt om för högerpopulisterna i EU-frågan

Publicerad 2019-02-01 12:42

Jimmie Åkesson håller sitt årliga Almedalstal i Visby 7 juli 2018.

Jimmie Åkesson under hans tal i Almedalen 2018.

Från Expo #4-2018.

SD lämnar kravet på EU-utträde. De är inte ensamma. Brexit har lett till en helt ny spelplan inför vårens EU-val. Nu vill högerpopulisterna ha en union helt i deras tjänst.

Segern för Brexit-sidan i folkomröstningen i Storbritannien 2016 möttes med eufori av Europas radikalnationalister. I en kör av hyllande kommentarer beskrev bland andra Marine Le Pen, ledaren för det franska Rassemblement National (tidigare Front National), Brexit som ”början på en rörelse som inte kan stoppas” och öppnade upp för att Frankrike kunde följa i samma spår.

Geert Wilders från det nederländska PVV och Heinz-Christian Strache från det österrikiska FPÖ ställde sig positiva till att liknande folkomröstningar kunde komma att bli en prioritet i deras respektive länder. Inför Brexit-omröstningen uttryckte Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att han hoppades att Sverige på sikt kommer att följa Storbritanniens väg.

Nu, två år senare, är läget ett helt annat. Fler och fler av Europas radikalnationalister har ändrat sin position … Läs hela artiklen här.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons