Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hope not Hates rapport State of Hate 2019 vittnar om ett splittrat Storbritannien där förtroendet för det politiska systemet är lågt. Enligt deras undersökning uppger 68 procent av de tillfrågade att inget politiskt parti representerar deras åsikter och 55 procent menar att det politiska systemet inte fungerar.

Islamofobin som motor för högerextremismen 

Samtidigt har islamofobin blivit den dominerande motorn för högerextrema rörelsers tillväxt, men även det generella motståndet mot invandring har, efter sex år av minskning, återigen börjat öka. 

Enligt Hope not Hate är de radikalislamistiska terrorattackerna 2017 en bidragande orsak till den ökade islamofobin. Bland annat körde en terrorist ihjäl fyra människor på Westminster Bridge. Gärningsmannen högg även ihjäl en polis. Samma år utlöste en självmordsbombare sin bomb på Ariana Grandes konsert i Manchester. 22 personer dödades och över 200 skadades.

49 procent av de konservativa väljarna menar att islam inte är kompatibelt med den brittiska livsstilen. Bland befolkningen i stort instämde 30 procent i det påståendet, enligt State of Hate 2019. Även om islamofobin ökar, menar 57 procent att diskrimineringen av muslimer är ett allvarligt problem och 40 procent att medier framställer muslimer för negativt. 

Den högerextrema miljön radikaliseras

Trenden i den högerextrema miljön är att den blir allt mer extrem och yngre. I propagandan dominerar anklagelser mot politiker. De utmålas som förrädare, speciellt kvinnliga politiker hamnar i skottgluggen. I linje med det ser också Hope not Hate att antalet antifeministiska grupper i landet ökar. Hope not Hate förutspår en ökad risk för högerextrem terrorism under 2019 i form av så kallade ensamvargar. 

Högerextrema aktörer från Storbritannien når stora grupper människor på sociala medier. Fem av de tio högerextrema aktivister som har störst räckvidd i världen är britter, och även om de större sociala media-företagen blivit bättre på att ta bort extema aktörer så ökar den högerextrema närvaron. 

Den tidigare ledaren för English Defence League, Stephen Lennon, känd under pseudonymen Tommy Robinson, har återigen blivit en central gestalt i brittisk extremism, 2018 hölls stora demonstrationer till stöd för honom efter att han dömts till fängelse för domstolstrots. Kampanjen för Robinson nådde även Sverige. SD:s mediesatsning Samtiden beskrev Robinson som "de utsattas röst" och menade att han fängslats för att establissemanget "inte tål kritik". 

Mobliserar inför EU-valet

År 2019 väntas brittiska högerextrema partier få ökat stöd i EU-valet om inte Storbritannien då redan lämnat unionen. Den tidigare Ukip-ledaren Nigel Farage har bildat Brexit Party som väntas ställa upp i EU-valet. Samtidigt har Ukip med en ny ledning fått en ännu tydligare högerextrem prägel. 

Förra veckan skrev Expo om människorättsorganisationen Community Security Trusts, CST, rapport över antisemitiska hatincidenter i Storbritannien. Rapporten gick i linje med den negativa trend som Hope not Hate beskriver. CST rapporterade att de aldrig tidigare uppmätt så många antisemitiska hatincidenter som de gjorde 2018.