NMR attackerade polisen – flera döms

Publicerad 2019-02-11 12:56

Det uppstod tumult på Medborgarplatsen i samband med en aktion med NMR 2016. Polisen fick dock snabbt kontroll över situationen.

Ytterligare två aktivister i Nordiska motståndsrörelsen döms till fängelse för våldsamt upplopp efter att nazistorganisationen gick till gemensam attack mot polisen i centrala Stockholm 2016. Tidigare har en rad aktivister dömts för samma händelse.

Den 23 januari 2016 tågade Nordiska motståndsrörelsen utan polistillstånd genom centrala Stockholm. När aktivisterna anlände till Medborgarplatsen gick de till attack mot polisen. Händelsen skedde i samband med att polisen ville anvisa nazisterna till en specifik plats. Nazisterna försökte med sina sköldar att trycka tillbaka polisen. Polisen fick dock snabbt kontroll över situationen.

Flera dömda

Händelsen har lett till att en rad aktivister dömts till fängelse för våldsamt upplopp. Den 7 februari meddelade Stockholms tingsrätt att ytterligare två aktivister mot sitt nekande döms till en månads fängelse för samma brott.

En av de som nu dömts förklarade i tingsrätten att de reagerade på polisens försök att fösa in dem till en angiven plats eftersom det var ”förnedrande”. 

De två männen, 35 och 27 år, har tidigare dömts för en rad brott. Bland annat dömdes de till fängelse efter Nordiska motståndsrörelsens attack mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013. 

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!