Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För två år sedan avslöjade den antirasistiska sajten IRM att två SD-politiker i Sävsjö, paret Peter och Monica Evertson, gått på en fest där Förintelsen hyllades. Monica Evertson lade efteråt upp en uppskattande bild på Facebook på en man som poserade med en flagga med texten ”Camp Auschwitz”, en dödskalle och orden ”Work brings freedom”, en översättning av frasen ”Arbeit macht frei” som stod skrivet på portarna till flera koncentrations- och dödsläger.

Mannen tycks ha varit en vän till paret Evertson. Bilden var tagen på Kuggnäsfestivalen, en tillställning som länge varit populär bland högerextrema. IRM visade också att paret Evertson umgåtts i vit makt-kretsar och att Monica Evertson använt sig av grovt rasistiskt språkbruk på Facebook.

Både Peter och Monica Evertson satt vid tillfället i Sävsjö kommunfullmäktige och på förtroendeposter för SD i kommunen och länet. Efter avslöjandet petades Monica Evertson från distriksstyrelsen för SD Jönköping och hon avsade sig sina uppdrag i partiet. Men mot Peter Evertson, som också varit på vit makt-festen, tog Sverigedemokraterna inga åtgärder.

Idag har Peter Evertson avancerat till andra vice ordförande i SD Sävsjö. Han sitter alltjämt i Sävsjö kommunfullmäktige där han också har rollen som parlamentarisk gruppledare för SD. Dessutom går partiavdelningens post till paret Evertsons postadress, trots att Monica Evertson petades från sitt uppdrag för över två år sedan.

Hetsar mot romer och hyllar skadegörelse på moskéer

Vid sidan av sina uppdrag inom Sverigedemokraterna är Peter Evertson aktiv i flera öppna och slutna SD-vänliga grupper på Facebook. Expo kan avslöja att han under flera års tid hetsat mot svarta, muslimer och ”zigenare”. Han har också gillamarkerat ett flertal sidor med koppling till vit makt-miljön.

I den slutna Facebook-gruppen ”Sverigedemokratiskt forum som är öppet för alla! Välkommen in i värmen!” kommenterade Peter Evertson förra året en nyhet om högerextrem skadegörelse på moskéer med: ”Pay back! Någon gång är väl måttet rågat.”

Peter Evertson, Sverigedemokraterna

I samma grupp uttryckte han 2016 att polisen i USA borde skjuta skarpt mot svarta demonstranter, med anledning av oroligheterna i staden Baltimore året innan. År 2014 skrev han att ”nästan 100% av ”zigenarna” är kriminella, angående att Skånepolisen avslöjats med att föra register över romer.

Expo har sedan i onsdags förgäves sökt Peter Evertson och Sverigedemokraterna nationellt och lokalt för en kommentar.