Annons

62-åring döms för nazistiska klistermärken på sin rullstol

Publicerad 2019-10-09 13:59

Åtalad man demonstrerar med Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm 2018.

Den dömda mannen när han förra året demonstrerar med Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm.

62-årig med kopplingar till Nordisk motståndsrörelsen döms för att på sociala medier lagt ut en bild föreställande sin egen rullstol - pyntad med nazistiska klistermärken.

På den ryska motsvarigheten till Facebook, VK, lade 62-årigen under 2018 ut bilder på sin rullstol som var utsmyckad med diverse nazistiska klistermärken. Han gjorde även andra inlägg med koppling till nazism och med antisemitiska budskap, något som Expo tidigare rapporterat om.

De senaste åren har mannen synts på Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer.

Bakom polisanmälan stod de två ideella föreningarna Näthatsgranskaren och Juridikfronten. 

Ångermanlands tingsrätt dömde mannen på måndagen för två fall av hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter.

Rullstol som är föremål för åtal.
Utsmyckningarna som mannen döms för. Tyrruan bedömdes dock av tingsrätten inte utgöra hets mot folkgrupp. Foto: Polisen

Fler dömda aktivister

På måndagen dömde även Falu tingsrätt en 18-åring för hets mot folkgrupp efter att han 2017 gjort en så kallad Hitlerhälsning vid en träff som Nordiska motståndsrörelsen, NMR, anordnat.

Händelsen skedde efter att nazistorganisationen hållit en förstamajdemonstration i Falun och Hitlerhälsningen fångades på bild av norsk tv som var på plats för att göra en dokumentär om organisationen.

18-åringen dömdes till dagsböter.

En 32-årig aktivist fick på tisdagen sin dom rörande hets mot folkgrupp fastställd av Hovrätten för övre Norrland. Påföljden på dagsböter ändrades inte.

32-åringen, som har en lång bakgrund inom NMR, döms för att ha lagt ut ett kollage med NMR-propaganda som, tillsammans med en bild på Adolf Hitler, anses vara hets mot folkgrupp.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons