Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i juni tidigare i år, under den så kallade Järvaveckan på Spånga IP – en årligt återkommande politikervecka nordväst om Stockholm – som 18-åringen vid en visitation visade sig vara beväpnad med ett knogjärn. Vid förhör på plats menade han att han kände sig förföljd och därför bar det olagliga vapnet.  

Knogjärn ingår i knivförbudlagen och mannen, som de senaste åren varit aktiv inom naziströrelsen, dömdes i förra veckan av Stockholms tingsrätt för brottet. 

Knogjärnet som 18-åringen bar. Foto: Polisen

Hets mot folkgrupp

Tingsrätten dömde även mannen för hets mot folkgrupp efter att han den 3 februari, vid en manifestation på Mynttorget i centrala Stockholm, burit en jacka med symboler som i sammanhanget anses vara hets mot folkgrupp.

Mannen bar på sin jacka ett tygmärke med varghaken och ett svärd, men även olika så kallade pins med vit makt-symboler.

Manifestationen var en protest mot ”åsiktscensur” som den ”globalistiska eliten” anses ligga bakom. Lagen om hets mot folkgrupp anses av arrangörerna vara ett stort problem.

Enligt domen skulle manifestationen ha varit anordnad av Nordiska motståndsrörelsen och det stämmer att en av nazistorganisationens ledargestalter talade vid samlingen. Men som arrangör stod ”Stockholmare för ett suveränt Sverige”, en organisation som uppger att den arbetar mot "åsiktskorridoren" och "problemet med globalism".

Den misstänkta under en demonstration för NMR i Kungälv
Den misstänkte under en demonstration för NMR i Kungälv den 1 maj 2019. Foto: Expo

Döms och frias för samma symbol

Samtidigt frias 18-åringen för en liknande incident drygt två veckor innan Mynttorgsmanifestationen då han bar samma jacka. Tingsrätten menar att det vid det tillfället inte kan bevisas att 18-åringen förstod att symbolerna kan utgöra missaktning mot folkgrupp. Själv hävdar han att han bara har ett intresse för runor. 

Tingsrätten menar dock att efter det första polisingripandet så måste han ha förstått att symbolerna har en koppling till nazism och dömer honom därmed för hets mot folkgrupp i anslutning till manifestationen vid Mynttorget.

Brotten anses på grund av mannens unga ålder endast vara ringa. Han döms till dagsböter.

Under senare tid har 18-åringen  haft koppling till den nybildade organisationen Nordisk styrka. Tidigare har han varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen. Innan det har han synts i sammanhang kring både Alternativ för Sverige och nu nedlagda Nordisk ungdom.