Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Järvaveckan, i upplägget likt politikerveckan i Almedalen, arrangerades för fjärde året i rad med syfte att minska avståndet mellan politiker och medborgare. I år slog Järvaveckan besöksrekord med 53 000 besökare mellan den 12 och 16 juni. En av dem, som den 13 juni besökte evenemanget på Spånga IP i Stockholmsförorten Tensta, var den nu åtalade nazisten. 

När polisen visiterade mannen visade det sig att han var beväpnad med ett knogjärn, något som utgör brott mot knivlagen och som mannen också åtalas för. Vid förhör på plats menar han att han har knogjärnet för att han känner sig förföljd och att han besöker evenemanget för att höra vad "andra politiker" har att säga och att han "är väldigt öppen och vill ha info". 

Beslagtaget knogjärn ur förundersökningsprotokoll
Knogjärn betraktas som vapen och är reglerat under knivlagen. Foto: Polisen

Två fall av hets mot folkgrupp

Dessutom åtalas han för hets mot folkgrupp sedan han påträffats med nazistiska symboler på kläderna vid två olika tillfällen. Första gången vid ett polisingripande i mitten av januari mot en grupp misstänkta nazister som trakasserade personer på väg ut från ett fackföreningsmöte på Sveavägen i Stockholm. Och sedan ytterligare en gång, bara två veckor senare, i samband med ett torgmöte på Mynttorget i Stockholm. På mötet, som arrangerades av "Stockholmare för ett suveränt Sverige", talade bland andra NMR-ledaren Pär Sjögren. 

Vid båda dessa tillfällen har den åtalade burit samma jacka med den nazistiska symbolen varghaken över bröstet samt pins med politiska symboler, bland annat ett keltiskt kors. Symboler som kan utgöra hets mot folkgrupp. Vid båda dessa tillfällen var den misstänkta under 18 år. 

Under det senaste året har den misstänkta varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen och bland annat demonsterat uniformerat för organisationen. Innan det har han synts i sammanhang kring både Alternativ för Sverige och nu nedlagda Nordisk ungdom.   

Den misstänkta nekar till brott för samtliga tre åtalspunkter.