Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 28 april förra året slog polisen till mot bostaden till en 30-årig manlig NMR-aktivist och en 22-årig kvinnlig NMR-aktivist i Södertälje. I lägenheten hittade polisen materiel för att tillverka skjutvapen, så kallade rörvapen, stora summor kontanter, stora mängder pepparspray och patroner.

Om materialet för vapentillverkning skriver åklagaren i åtalet:

”Brottet bör bedömas som grovt då vapnet om det hade färdigställts hade varit av särskilt farlig beskaffenhet då det saknat säkring och riktmedel.”

30-åringen, 22-åringen och ytterligare en 35-åring ledande aktivist i NMR åtalas nu för bland annat förberedelse till grovt vapenbrott efter tillslaget.

I lägenheten hittade polisen även 62 300 kronor i kontanter. Åklagaren bedömer att pengarna förvarats ”i syfte att dölja att pengarna härrör från brott eller brottslig verksamhet eller för att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig egendomen” och har rubricerat brottet som penningtvättbrott.

De tre NMR-aktivisterna åtalas även för vapenbrott då de förvarade 41 stycken burkar med pepparspray och 189 stycken patroner i lägenheten. I förundersökningen finns uppgifter som visar på att pepparsprayen var ämnad för försäljning.

Vapentillverkning utbrett fenomen

Det är inte första gången som polisen hittar materiel som kan användas för att tillverka rörvapen hos NMR-aktivister. I september förra året dömdes en aktivist i Nordiska motståndsrörelsen för att han bland annat haft materiel för att bygga så kallade rörvapen. Säpo har även beskrivit att det är ett utbrett fenomen i NMR att aktivister bygger egna skjutvapen. 

Attack mot amerikanska ambassaden

Förutom fynden i lägenheten i Södertälje åtalas de sedan tidigare brottsbelastade aktivisterna, 30-åringen och 35-åringen, för brott som begåtts vid andra tillfällen.

35-åringen som är ledare för en lokal NMR-avdelning åtalas för anstiftan till misshandel i samband med att han ska beordrat aktivister att kasta smällare mot personal på den amerikanska ambassaden den 15 april 2018. Ytterligare två aktivister står åtalade för misshandel i samband med aktionen mot ambassaden där nazistorganisationen protesterade mot USA:s, Storbritanniens och Frankrikers bombningar av mål i Syrien.

Åtalas för hets på Almedalen 

30-åringen åtalas för hets mot folkgrupp i samband med Almedalsveckan 2017 då han ska gjort flera homofobiska utspel. Även en av Nordiska motståndsrörelsens högsta ledare Pär Öberg och flera andra aktivister åtalas för hets mot folkgrupp i samband med Almedalsveckan samma år.

Åtalet omfattar totalt 11 aktivister i NMR för en rad olika brott. Det rör flera fall av hets mot folkgrupp, vapenbrott och våldsamt motstånd. Samtliga åtalade nekar till brott.