Ledande NMR-aktivist fängslas för grovt vapenbrott | Expo.se

Annons

Ledande NMR-aktivist fängslas för grovt vapenbrott

Publicerad 2018-09-05 13:48

Peter Holm, Nordiska motståndsrörelsen, grovt vapenbrott, vapenbrott

Peter Holm dömdes på onsdagen till fängelse för grovt vapenbrott. I hans hem hittade polisen flera vapen, en lista på svenska judar och en kartläggning av lokala journalister.

Våldet i NMR.

Den ledande aktivisten i Nordiska motståndsrörelsen Peter Holm dömdes på onsdagen till två och ett halvt års fängelse för bland annat grovt vapenbrott. Han frias från förberedelse till mord.

Peter Holm är en mångårig aktivist i Nordiska motståndsrörelsen och har en lokalt ledande position i organisationen. På onsdagen dömdes han till ett två och ett halvt år långt fängelsestraff.

Vapen i hemmet

Lönnmordsväska hittad hemma hos NMR-aktivist
Väskan och ritning till väskan hittades i Peter Holms hem och har varit en central i utredningen. Väskan var byggd för ett vapen som fanns i Holms ägo. (Foto: Polisen)

Holm greps efter att polisen skulle omhänderta ett vapen som han tidigare haft licens för. I hans hem upptäcktes flera andra vapen, bland annat gevär, patroner och delar till ett så kallat rörvapen som monterat kunde avfyra skott. Polisen upptäckte även delar till handgranater. Polisen hittade också manualer, bland annat för att tillverka vapen, och en väska som var byggd för att kunna gömma, men även avfyra ett vapen.

Kartlade journalister

I Holms dator hittade polisen en kartläggning av två  lokala journalister och en lista som uppges vara på svenska judar. Listan hade han plockat ned från nätet. 

Peter Holm åtalades i Sundsvalls tingsrätt för grovt vapenbrott, två fall av vapenbrott, förberedelse till mord och brott mot lagen om elektronisk kommunikation och brott mot strålskyddslagen. Den sista punkterna rörde kommunikationsutrustning och en laserpekare som Holm haft i sitt hem. Holm döms av tingsrätten till två och ett halvt års fängelse för samtliga bott förutom misstanken om förberedelse till mord då tingsrätten menade att det inte är bevisat att Holm haft ett uppsåt att döda eller skada någon annan.  Holm friades även från ett vapenbrott.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons