Ledande NMR-aktivist fängslas för grovt vapenbrott | Expo.se

Ledande NMR-aktivist fängslas för grovt vapenbrott

Publicerad 2018-09-05 13:48

Peter Holm, Nordiska motståndsrörelsen, grovt vapenbrott, vapenbrott

Peter Holm dömdes på onsdagen till fängelse för grovt vapenbrott. I hans hem hittade polisen flera vapen, en lista på svenska judar och en kartläggning av lokala journalister.

Våldet i NMR.

Den ledande aktivisten i Nordiska motståndsrörelsen Peter Holm dömdes på onsdagen till två och ett halvt års fängelse för bland annat grovt vapenbrott. Han frias från förberedelse till mord.

Peter Holm är en mångårig aktivist i Nordiska motståndsrörelsen och har en lokalt ledande position i organisationen. På onsdagen dömdes han till ett två och ett halvt år långt fängelsestraff.

Vapen i hemmet

Lönnmordsväska hittad hemma hos NMR-aktivist
Väskan och ritning till väskan hittades i Peter Holms hem och har varit en central i utredningen. Väskan var byggd för ett vapen som fanns i Holms ägo. (Foto: Polisen)

Holm greps efter att polisen skulle omhänderta ett vapen som han tidigare haft licens för. I hans hem upptäcktes flera andra vapen, bland annat gevär, patroner och delar till ett så kallat rörvapen som monterat kunde avfyra skott. Polisen upptäckte även delar till handgranater. Polisen hittade också manualer, bland annat för att tillverka vapen, och en väska som var byggd för att kunna gömma, men även avfyra ett vapen.

Kartlade journalister

I Holms dator hittade polisen en kartläggning av två  lokala journalister och en lista som uppges vara på svenska judar. Listan hade han plockat ned från nätet. 

Peter Holm åtalades i Sundsvalls tingsrätt för grovt vapenbrott, två fall av vapenbrott, förberedelse till mord och brott mot lagen om elektronisk kommunikation och brott mot strålskyddslagen. Den sista punkterna rörde kommunikationsutrustning och en laserpekare som Holm haft i sitt hem. Holm döms av tingsrätten till två och ett halvt års fängelse för samtliga bott förutom misstanken om förberedelse till mord då tingsrätten menade att det inte är bevisat att Holm haft ett uppsåt att döda eller skada någon annan.  Holm friades även från ett vapenbrott.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons