Högerextremist hyllades på SD:s landsdagar | Expo.se

Högerextremist hyllades på SD:s landsdagar

Publicerad 2019-11-27 17:10

Thierry Baudet höll ett bejublat tal på Sverigedemokraternas landsdagar.

Thierry Baudet höll ett bejublat tal på Sverigedemokraternas landsdagar.

Efter ett radikalt, nationalistiskt tal till de samlade SD-politikerna fick den nederländske politikern Thierry Baudet en stående ovation på Sverigedemokraternas landsdagar.
Baudet lånar begrepp från kända fascister, menar att EU är ett ”kulturmarxistiskt” projekt och anser att Europa ska domineras av vita människor.
— Baudet är en hybrid mellan en klassisk fascist och en identitär, säger experten Göran Dahl, till Expo.

Sverigedemokraternas gäst Thierry Baudet var inbjuden till helgens landsdagar i egenskap av partiledare för holländska Forum för Demokrati, ett av partierna i ECR som är SD:s grupp i EU-parlamentet. Tanken var att hans tal skulle väcka inspiration.

— Våra förfäder byggde allt det vackra i västvärlden. Vi står på jättars skuldror, sa Baudet riktat till de samlade SD-politikerna.

Hans tal om att vara stolt över förfädernas starka, västerländska civilisation och vikten av att vinna kulturkriget mot vänstern, var ett eko av flera tal som 36-åringen hållit de senaste åren.

Begrepp från fascister

När Forum för Demokrati blev det största partiet i senaten i våras höll Baudet ett långt och ideologiskt segertal. Efteråt fick han återigen kritik för att han använder sig av en mängd begrepp från de nyfascistiska och identitära rörelserna. Det är rörelser som Sverigedemokraterna ville stoppa från att få fotfäste i sitt parti genom att utesluta ledarna Gustav Kasselstrand och William Hahne från sitt tidigare ungdomsförbund SDU.

I segertalet nämnde Thierry Baudet ”vår boreala värld” - ett begrepp som härstammar från den italienske antisemiten och fascisten Julius Evola.

— Det är ett kodord inom högerextremismen för den vita världen. Den boreala eller hyperboreala världen är den vita världen, säger sociologiprofessorn Göran Dahl, som är en av Sveriges främsta experter på nyfascism, till Expo.

”Klassiska identitära åsikter”

Thierry Baudet är en högerextremist, vars åsikter spretar åt flera olika håll, menar Göran Dahl.

— Han är en slags hybrid mellan en klassisk fascist och en högerpopulist med starka identitära inslag. Han har uttalat sig sympatiskt för den klassiska fascismen, jag misstänker att det är främst Julius Evola som han har läst, men uttrycker också alla de klassiska identitära åsikterna. Där tror jag att Oswald Spengler varit viktig för honom.

På bara fem år har den 36-årige Baudet blivit en maktfaktor i nederländsk politik, och samtidigt väckt stor uppmärksamhet med sina uttalanden. 

Han anser att EU är ”ett kulturmarxistiskt projekt med syfte att förstöra den västerländska civilisationen”.

— Här menar han att det är George Soros, det vill säga judarna, som ligger bakom EU och att judarna låter muslimerna ta över Europa. Det är en antisemitisk tanke, säger Göran Dahl.

I ett annat tal ställde Baudet den retoriska frågan om det är regeringen eller George Soros som styr över Nederländerna, och har krävt en utredning över hur stort inflytande finansmannen Soros har över landet.

Vill ha ett vitt Europa

I en radiointervju 2015 varnade Baudet för en ”afrikanisering” av Europa, eftersom han vill att Europa ”ska förbli dominerande, vitt och kulturellt, som det är”.

— Han vill prata direkt till folket, han är ju populist. Han tycker inte om svarta, han tycker inte om muslimer. Europa ska förbli vitt och kristet, säger Göran Dahl.

Baudets parti varnar för att nederländare snart kommer att vara en minoritet i sitt eget land, och bidrar därmed till den högerextrema myten om ”folkutbytet”.

Forum för Demokrati-ledaren har chockat anhöriga till de omkomna från passagerarflygplanet MH17, när han eldat på ryska konspirationsteorier genom att ifrågasätta att det var ryska eller ryskkontrollerade styrkor som sköt ned flygplanet.

”Goda vänner”

Baudet är också en hängiven klimatförnekare. Till stort jubel föreslog han skämtsamt på SD:s landsdagar att Sverige borde införa ett alternativt Nobelpris till ”årets största klimatskeptiker”.

— Det är fantastiskt att vara här bland så goda vänner, vilken atmosfär, sa Baudet på landsdagarna.

Han hade då satt sig ned för ett panelsamtal med SD:s Europaparlamentariker Peter Lundgren och den internationelle sekreteraren Mattias Karlsson.

— Vi är väldigt tacksamma för att du ville komma hit, sa Karlsson.

Peter Lundgren drog sedan ned stora applåder när han valde att gratulera Thierry Baudet på femårsdagen för grundandet av nederländarens parti.

När nyhetsbyrån TT frågade Jimmie Åkesson hur han såg på Baudets uttalanden om afrikanisering och ett vitt Europa, svarade SD-ledaren att han inget visste.

— Jag känner inte till det där. Jag uttrycker mig inte på det sättet. Vi har bjudit in alla partier i vår partigrupp i EU-parlamentet.

Expo har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar. De har inte svarat.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons