Annons

Unikt åtal för hets mot folkgrupp på Spotify

Publicerad 2019-11-27 12:23

På Spotify finns just nu flera spellistor som liknar den som lett till åtal.

På Spotify finns just nu flera spellistor som liknar den som lett till åtal.

En ung man åtalas misstänkt för hets mot folkgrupp för att ha skapat en spellista på Spotify med titeln ”Vit makt, N*gerslakt”. Som Expo rapporterat finns det ett stort utbud av vit makt-musik och spellistor med bland annat hakkors på Spotify. Men detta är första gången som det leder till åtal för hets mot folkgrupp på streamingtjänsten.

Sommaren 2018 lade den åtalade pojken upp spellistan och döpte den till ”Vit makt, n*gerslakt”. När polisanmälan gjordes hade spellistan 73 följare och var offentlig, så vem som helst kunde hitta den. Pojken var 15 år gammal vid tillfället.

”Vit makt - n****slakt” är ett vanligt slagord inom nazismen. Flera personer har tidigare dömts för hets mot folkgrupp efter att ha skrikit ut orden offentligt.

I förhör erkänner pojken att han lagt upp spellistan, men han förnekar brott. Han hävdar dels att han inte visste om att spellistan var offentlig och dels att uppsåtet inte var att uttrycka missaktning mot någon grupp. Han säger att han inte har de värderingar som titeln på spellistan antyder, det handlade bara om ett infall där och då och han har varit mycket ångerfull sedan dess.

Han påpekar även att han senare ändrade namnet. När polisen kontrollerade spellistan drygt ett år efter anmälan hade namnet ändrats.

Problem med vit makt-musik

Som Expo tidigare berättat finns många kända vit makt-band och nazistiska band tillgängliga på Spotify, trots en rad avslöjanden i medierna. Spotify har dessutom ett flertal poddar från extremhögern.

I oktober i år toppades Spotifys virala topp 50-lista av bandet Kiwi som har tydliga kopplingar till högerextrema grupper. Efter Expos granskning plockades låten ned. 

Ett stort antal låtar både från Kiwi och från flera öppet nazistiska band som Expo rapporterade om, samt högerextrema poddar, finns dock kvar flera veckor efter vår artikel. Detta trots att Spotify i ett mejl till Expo försäkrade att ”innehåll som uttryckligen och principiellt främjar, förespråkar eller uppmanar till hat eller våld mot en grupp eller individ” inte är tillåtet.

Polisen fick inga svar

I utredningen om spellistan som nu ledde till åtal har polisen försökt få kontakt med Spotify. I förundersökningen står det att polisen försökte i över ett år och till slut skickade en formell begäran. Spotify svarade aldrig på polisens frågor.

Expo har sökt Spotify innan publicering av artikeln men inte fått något svar.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons