Åtal för Spotifylista läggs ned | Expo.se

Åtal för Spotifylista läggs ned

Publicerad 2019-12-17 15:21

På Spotify finns just nu flera spellistor som liknar den som lett till åtal.

På Spotify finns fortfarande flera spellistor av samma typ som den som ledde till åtal.

Det unika åtalet om hets mot folkgrupp för en spellista på Spotify har lagts ned. Försvaret lade fram nya bevis för att pojken inte var straffmyndig när listan skapades. ”Eftersom jag inte utan hjälp från Spotify kunde motbevisa den invändningen så lade jag ned åtalet” säger åklagaren till Expo.

Som Expo tidigare rapporterat åtalades en ung man för hets mot folkgrupp efter att ha skapat en Spotifylista med namnet ”Vit makt, N*gerslakt”.

Men åtalet kommer inte att leda till någon rättegång.

Två dagar innan rättegången presenterade försvaret nya bevis som talar för att pojken var 14 år och alltså inte straffmyndig det datum då han skapade spellistan.

Vilket datum som spellistan skapades är en avgörande uppgift, då det är själva datumet när någon skriver ett inlägg, skapar en spellista eller liknande, som avgör när brottet hets mot folkgrupp ägt rum - det är inte ett pågående brott.

Oklarheter kring datum

Det framgår i förundersökningen att polisen inte har fastställt exakt tid när spellistan skapades. Pojken själv uppger i förhör att han inte vet när listan skapades, men säger att det skedde ungefär samma månad som polisanmälan gjordes. I stämningsansökan landade det till slut i att åklagaren hävdade att det misstänkta brottet skedde det datum som uppgavs i polisanmälan. Det datumet hade pojken fyllt 15.

Redan i polisanmälan fanns det dock skärmdumpar som indikerar att den första låten i spellistan lades till på ett datum då pojken inte var straffmyndig.

Försvaret skriver att de känt sig tvungna att göra en egen utredning, i synnerhet också för att Spotify inte bidragit alls med någon information om när spellistan skapades. Som Expo tidigare rapporterat försökte polisen få kontakt med Spotify i över ett år, för att få information om Spotify i allmänhet och pojkens spellista i synnerhet, men fick inget svar.

Uppgiften om när spellistan skapades borde ha kunnat lämnats ut av Spotify mycket tidigare, eller utretts av åklagaren på annat sätt, menar försvaret.

Ingen hjälp från Spotify

Åklagaren skriver i sitt beslut att ”nya omständigheter gör att man inte på objektiva grunder kan förvänta sig en fällande dom”. I ett mejl till Expo bekräftar åklagaren att bevisningen från försvaret och faktumet att han inte fått någon hjälp från Spotify låg bakom hans beslut.

”Eftersom jag inte utan hjälp från Spotify kunde motbevisa den invändningen så lade jag ned åtalet”, skriver han i mejlet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons