Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mannen har i många år haft olika positioner i diverse mindre vit makt-organisationer. Han har även synts i evengemang anordande av Nordiska motståndsrörelsen. I en av de organisationer, där mannen hade en ledande roll, var frågan om kvinnors utsatthet en del av propagandan - i den anklagades invandrare för att vara orsaken till att kvinnor våldtas och kränks.

50-åringen har tidigare dömts för bland annat misshandel och hets mot folkgrupp. De brott han nu döms för ägde rum de senaste åren och i samtliga fall handlar det om misshandel, ofredande och kränkningar mot hans dåvarande fru och hennes son.

I förhör berättar kvinnan om en svår tillvaro där hennes man blev allt mer våldsam och aggressiv, särskilt när han hade druckit. Han bestämde vad hon skulle ha på sig, vilken frisyr hon skulle ha och när hon fick sova. Hennes son blev många gånger vittne till våldet och kränkningarna.

50-åringen döms för misshandel bland annat för att ha slagit kvinnan i ansiktet med knytnäven och tagit nackgrepp på henne. Även sonen har blivit misshandlad av mannen.

Hade elchocksvapen

Mannen har gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning genom att ha utsatt kvinnan för grova sexuella kränkningar och förnedring.

I domen ingår också ringa vapenbrott och ringa dopningsbrott. Mannen hade ett elchocksvapen som han inte hade tillstånd för.

50-åringen har förnekat brott och hävdat att han inte minns vissa av händelserna, dels på grund av att han druckit för mycket alkohol vid tillfället eller dels för att han har en hjärnskada som påverkar hans minne.

Tingsrätten dömer mannen till tio månaders fängelse för misshandel, grov kvinnofridskränkning, ofredande, ringa dopningsbrott samt ringa vapenbrott. Han frikänns för ett fall av försök till misshandel samt ett fall av grov kvinnofridskränkning.