Nazist sparkade kvinna i magen | Expo.se

Nazist sparkade kvinna i magen

Publicerad 2020-01-16 13:55

Bild från en övervakningskamera som filmade händelserna vid NMR:s valtält i Ludvika.

Bild från en övervakningskamera som filmade händelserna vid NMR:s valtält i Ludvika.

En 29-årig aktivist från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen döms för misshandel efter att han sparkat en kvinna i magen i anslutning till NMR:s valtält i Ludvika 2018.

Ett filmklipp från händelsen som inträffade i augusti 2018 visar hur den 29-årige aktivisten riktar en spark helt oprovocerat mot kvinnan som inte ser var sparken kommer ifrån. Hon blev lindrigt skadad, men Falu tingsrätt konstaterar att det rör sig om oprovocerat våld mot överkroppen. 

Mannen nekar och säger att han bara försökte förstöra kameran som kvinnan hade på magen. Han döms till 80 dagsböter på 50 kronor.

Nordiska motståndsrörelsens valkampanj i Ludvika ledde till flera oroligheter. 29-åringen döms för att den 8 september 2018 ha gett sig på en man som protesterade mot NMR:s närvaro i staden. 29-åringen sparkade undan mannens mc-hjälm så att den flög iväg och fick ett antal repor. Han döms för ringa skadegörelse till villkorlig dom.

Mannen har tidigare dömts för bland annat misshandel och hets mot folkgrupp.

Del av större process

Domen mot 29-åringen är en del av en större process där aktivister från NMR blivit åtalade för händelser i Dalarna mellan 2017 och 2019. I och med misshandelsdomen har nu samtliga av de elva åtalade dömts för något brott, bland annat för våldsamt motstånd, brott mot knivlagen och ofredande.

En uppmärksammad händelse var när flera aktivister försökte hindra Prideparaden i Falun den 23 september 2017. De vägrade lyssna på polisens befallning att flytta sig från platsen. Sju dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten. Bland de som dömdes för Prideattacken var Pär Sjögren, lokal ledare för NMR i Dalarna och Värmland.

Under valrörelsen 2018 inträffade flera fall av våld, hot och trakasserier från NMR:s sida, runt om i landet


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons