Hahne avgår efter munskyddsaffären

Publicerad 2020-03-23 13:52

William Hahne avgår som vice partiledare för Alternativ för Sverige. Arkivbild.

William Hahne avgår som vice partiledare för högerextrema Alternativ för Sverige. Hahne fick hård kritik när det blev känt att han startat ett företag som sålde dyra munskydd under den pågående coronakrisen.

Hahnes avgång från partistyrelsen och posten som vice partiledare för högerextrema Alternativ för Sverige meddelades på måndagsförmiddagen.

”Nu riktas tyvärr fokus från Sveriges ödesfrågor till min privata affärsverksamhet, vilket är ogynnsamt för både partiet och Sverige, och alltså är vad som föranleder min avgång.” skriver Hahne i sina sociala medier.

Skapade osämja

Förra veckan blev det känt att AFS-toppen startat företaget Skyddsmask.com som sålde munskydd för 249 kronor stycket. Maskerna påstods vara av den standard som rekommenderas för sjukvårdspersonal som arbetar med coronasmittade. Liknande masker går att köpa i nätbutiker för cirka 20 kronor.

En genomgång av Expo visade hur Hahne fick kritik från olika delar av extremhögern, från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen till nyfascistiska Nordisk alternativhöger.

Fick donation

När kritiken hade tagit fart meddelade Alternativ för Sveriges partiledning att man hade fått en donation av ett parti munskydd som man skulle skänka bort till äldreboenden.

”Jag väljer att göra det som jag bedömer är bäst för Alternativ för Sverige i detta läge och det är att avgå från partistyrelsen. Samtidigt som jag förstår att partiet inte gynnas av att sammanblandas med mitt privata företag, vidmakthåller jag att ingen hade fått det bättre i ett scenario där jag inte hade importerat dessa bristvaror till Sverige – tvärtom. Det är grundläggande nationalekonomi.” skriver William Hahne på Facebook.

 

 


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.