Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ansiktsmaskerna säljs via sajten Skyddsmask.com, rapporterar Aftonbladet. William Hahne säger till tidningen att han har satsat större delen av sina besparingar i företaget. Hans anledning är att han tycker att Sverige har en dålig smittskyddshantering, med tanke på coronavirusets spridning.

— Om jag inte hade tagit enorma personliga risker hade det funnits några tusen färre andningsskydd i Sverige, vilket kanske hade inneburit att människor i riskgrupper inte hade kunnat skydda sig från att bli smittade på samma sätt, säger han till Aftonbladet.

249 kronor styck

Hahnes masker med skyddsklassen FFP2 kostar 249 kronor per styck. Liknande masker går att köpa i nätbutiker för cirka 20 kronor. Just aspekten att Hahne ska ha valt att sälja maskerna till ett allt för högt pris, väcker ilska inom extremhögern. Det visar en genomgång som Expo gjort.

Jimmy Thunlind, aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, skriver till Hahne på Twitter att han sysslar med "Folkfientligt ockrande! Det går fortfarande bussar till Finspång...". Inom NMR är Finspång platsen där man säger att rättegångar i framtiden ska äga rum, där så kallade folkförrädare ska dömas och avrättas.

Kritik kommer även från en annan NMR-aktivist som skriver att Hahne nu har visat sitt rätta ansikte, och illustrerar det med antisemitisk bild.

Inom nyfascistiska Nordisk alternativhöger drivs det friskt med William Hahne som beskylls för "ockrarbeteende", "att profitera på människors rädsla" och "Bert Karlsson-kapitalism". Anhängare har också startat parodisajten Toarulle.nu som ett i raden av skämt om Hahnes skyddsmaskföretag.

Skänker skydd

På eftermiddagen, efter att William Hahnes företag uppmärksammats i medierna och kritiken tagit fart, skrev AFS partistyrelse på partiets hemsida att "partiet erhållit en donation omfattande ett parti andningsskydd" som man ska skänka till personal på äldreboenden.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin sajt om munskydd:

Skyddar munskydd mot covid-19?

"Nej, munskydd skyddar inte den som är frisk mot covid-19. Däremot kan den som är sjuk till viss del skydda sin omgivning från att vätskepartiklar sprids vid till exempel hosta och nysningar."