Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Plötsligt var den här. Pandemin. De senaste veckorna har varit en svår tid för många runt om i världen. De flesta av oss har gjort vi kan för att vara med och ”platta till kurvan”. Det sociala livet och arbetslivet har del för del stängts ner, allt för att skydda riskgrupper och inte överbelasta sjukvården.

För varje dag som gått har det smugit över oss – spridningen av covid-19 är mer än en folkhälsokris. Åtgärderna för att hejda viruset driver världen in i en allvarlig ekonomisk kris. Och i spåren av ekonomiska kriser kommer politisk turbulens och djupa samhälleliga sår.
Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Vi vet inte om vår äldre släkting ska klara sig. Om företaget ska överleva, om jobbet är kvar eller kommer tillbaka. Hur länge man ska sitta hemma, eller vilka nya påbud eller dramatiska nyheter som väntar härnäst. Inte ens experterna vet helt säkert hur spridningen av viruset ska hejdas.

Och värst av allt, vi vet inte när den här skiten är över.

Några saker kan vi dock vara säkra på. Vi vet att det kommer att bli värre innan det blir bättre. Och vi vet att den här globala krisen redan är en av de mest omvälvande händelserna på väldigt länge.

Frågan är inte bara hur vi ska ta oss igenom det här. Utan också vart vi tar vägen sedan. Det hör förstås ihop.

Under de senaste decennierna har högerextrema och högerpopulistiska partier tagit sig tillbaka till maktens bord. Tillsammans med mer extrema grupper har de fantiserat om en stund som denna. Den stora omvälvningen som ska bana väg för en radikalt konservativ nationalistisk ordning.

Nu kommer de att se sin chans. De kommer att trycka på för mer auktoritära lösningar, svartmåla och sprida misstro mot myndigheter och försöka ställa grupp mot grupp. Historien visar att högerextrema grupper brukar gynnas av stora ekonomiska kriser. Risken är stor att samma sak kan ske nu och i efterspelet till den här krisen.

Därför riskerar coronakrisen att i förlängningen också bli demokratins kris. Nu krävs samarbete och dialog mellan länder. Det krävs generositet och uppfinningsrikedom från företag, politiker, medborgare. Ja, från alla. Regeringar måste göra allt i sin makt för att inte lämna drabbade människor därhän. Ansvariga politiker måste våga ta vetenskapligt grundade beslut och samtidigt tåla kritik.

Vi kan alla vara med och bidra. Ställ upp för dina grannar och vänner som måste sitta hemma. Håll kontakten med de som riskerar att bli isolerade. Var källkritisk. Säg ifrån när någon sprider konspirationsteorier eller pekar ut syndabockar.

Precis som för alla andra har coronakrisen tvingat oss på Expo att prioritera om och jobba på nya sätt. Varje år träffar vi tusentals människor ute i landet under våra utbildningar. Nu är inte det möjligt längre. Kontoret står i princip tomt. De flesta av oss sitter hemma och jobbar. Precis som för många andra så slår den här krisen hårt mot vår ekonomi.

Men mitt i all osäkerhet vet i alla fall vi vad vi ska göra. Vi gör det vi alltid har gjort.

Vi fortsätter rusta vår demokrati med kunskap och argument mot de rasistiska grupper som nu riskerar att göra den här situationen mycket värre. Vi har bestämt oss för att göra allt för att fortsätta ge ut vår tidning. Vi kommer att fortsätta med vårt projekt Faktalabbet. Vi kommer att erbjuda utbildningar på nätet och försöka hålla vår sajt levande med nyheter, granskningar och analyser.

Vi fortsätter med vårt arbete.

För att vi vet att det kommer att behövas.

 

Ämnen i artikeln