Mordbrand misstänks ha koppling till ekofascism

Publicerad 2020-04-27 14:15

En 19-årig man från Stockholm har häktats misstänkt för en mordbrand på en minkfarm i Sölvesborg. Brottet har högerextrem koppling, närmare bestämt till det som kallas ekofascism, berättar åklagaren för Expo.

19-åringen häktades i fredags på sannolika skäl misstänkt för mordbrand och stämpling till allmänfarlig ödeläggelse.

Vice chefsåklagare Henrik Olin vid Riksenheten för säkerhetsmål sa då till TT att det finns en koppling till våldsbejakande högerextremism och att fallet utreds av Säkerhetspolisen, vilket Säpo även bekräftat.

— Det är ingen slump att det var en minkfarm om man säger så. Med tanke på målvalet gällande mordbranden så finns det en koppling till den typen av aktivism som historiskt sett inte varit vanlig inom högerextremism, ibland pratas det om ekofascism, som är ett hyfsat nytt begrepp. Det finns en sådan ideologisk koppling med i bilden, säger Henrik Olin till Expo.

Vad gör att du kan säga att det finns en sådan ideologisk koppling?

— Bland annat beslag som vi har analyserat och uppgifter från internet. Närmare än så vill jag inte kommentera men sådant material har vi hittat i utredningen.

Det var i oktober 2019 som branden bröt ut i en ladugårdsbyggnad vid minkfarmen i Sölvesborg. Det andra brottet mannen misstänks för, stämpling till allmänfarlig ödeläggelse, ska ha skett i Stockholmsområdet. 

Under häktningsförhandlingen nekade mannen till stämplingsbrottet. I fallet med mordbranden medgav mannen att han varit på platsen.

Ekofascism kännetecknas bland annat av teorier om att naturen och nationen måste bevaras genom stängda gränser, samtidigt som det egna folket måste skyddas från ett ”folkutbyte” som påstås ske genom invandring. Brenton Tarrant som utförde terrordådet i Christchurch för drygt ett år sedan, kallade sig ekofascist och ansåg att människor med utomeuropeisk bakgrund bidrar till överbefolkning av jorden vilket han menade är det största klimathotet.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.