Nazistiska NMR:s podd borttagen från Spotify | Expo.se

Nazistiska NMR:s podd borttagen från Spotify

Publicerad 2020-04-14 17:58

NMR:s podd Urkult finns nu på Spotify.

NMR-producerade podden Urkult berättade om lanseringen på Spotify genom en bild som man la upp på Instagram. På bilden finns den nazistiska symbolen Svarta solen.

Podden Urkult, som ges ut av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, fanns på Spotify fram tills dess att Expo ställde frågor till företaget.
Expo har flera gånger uppmärksammat poddar och musik från vit makt-organisationer och nazistiska band på Spotify. Mycket av materialet finns trots det kvar.

Det första avsnitten av podden Urkult lades ut på Spotify den 2 april. Podden beskrivs som Nordisk Radios nya podd för musik och kultur. Den ges ut av Nordisk Radio som är nazistiska Nordiska motståndsrörelsens radioverksamhet. Nordisk Radio leds av Fredrik Vejdeland som är NMR:s chefsideolog.

Svart sol

På poddens egna Instagramkonto påpekades det att premiäravsnittet hade lags ut på Spotify. På Instagrambilden finns den nazistiska symbolen Svarta solen, en symbol som bland annat användes av de tyska nazisternas elitstyrka SS.

Expo har i flera artiklar tidigare berättat om vit makt-material på Spotify. Ett exempel är podden Sverige Vaknar från vit makt-organisationen Det Fria Sverige. Andra exempel är de uttalat nazistiska och antisemitiska banden Saga, Svensk Ungdom och Wåfflor Waffen. Expo har också berättat om spellistor som har namn med hakkors, nazistiska slagord och hyllningar till Hitler. Samtliga nämnda exempel går fortfarande att hitta på strömningstjänsten.

Togs bort

Efter att Expo kontaktat Spotify för en kommentar togs Urkult bort från tjänsten.

I ett mejl till Expo skriver Spotify att de inte tillåter ”innehåll på plattformen som uttryckligen och principiellt främjar, förespråkar eller uppmanar till hat eller våld mot en grupp eller individ baserat på religion, könsidentitet, kön, etnicitet, nationalitet, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning.”

”Det finns i dagsläget mer än 50 miljoner låtar och över 700 000 podcasts på Spotify och vi fortsätter att utveckla, förbättra och implementera teknologi som identifierar innehåll på vår plattform som bryter mot vår policy, inklusive men inte begränsat till, innehåll som flaggas som hatinnehåll” skriver företaget vidare men ger inga fler kommentarer än så.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons