Annons

Nazistiska NMR:s podd borttagen från Spotify

Publicerad 2020-04-14 17:58

NMR:s podd Urkult finns nu på Spotify.

NMR-producerade podden Urkult berättade om lanseringen på Spotify genom en bild som man la upp på Instagram. På bilden finns den nazistiska symbolen Svarta solen.

Podden Urkult, som ges ut av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, fanns på Spotify fram tills dess att Expo ställde frågor till företaget.
Expo har flera gånger uppmärksammat poddar och musik från vit makt-organisationer och nazistiska band på Spotify. Mycket av materialet finns trots det kvar.

Det första avsnitten av podden Urkult lades ut på Spotify den 2 april. Podden beskrivs som Nordisk Radios nya podd för musik och kultur. Den ges ut av Nordisk Radio som är nazistiska Nordiska motståndsrörelsens radioverksamhet. Nordisk Radio leds av Fredrik Vejdeland som är NMR:s chefsideolog.

Svart sol

På poddens egna Instagramkonto påpekades det att premiäravsnittet hade lags ut på Spotify. På Instagrambilden finns den nazistiska symbolen Svarta solen, en symbol som bland annat användes av de tyska nazisternas elitstyrka SS.

Expo har i flera artiklar tidigare berättat om vit makt-material på Spotify. Ett exempel är podden Sverige Vaknar från vit makt-organisationen Det Fria Sverige. Andra exempel är de uttalat nazistiska och antisemitiska banden Saga, Svensk Ungdom och Wåfflor Waffen. Expo har också berättat om spellistor som har namn med hakkors, nazistiska slagord och hyllningar till Hitler. Samtliga nämnda exempel går fortfarande att hitta på strömningstjänsten.

Togs bort

Efter att Expo kontaktat Spotify för en kommentar togs Urkult bort från tjänsten.

I ett mejl till Expo skriver Spotify att de inte tillåter ”innehåll på plattformen som uttryckligen och principiellt främjar, förespråkar eller uppmanar till hat eller våld mot en grupp eller individ baserat på religion, könsidentitet, kön, etnicitet, nationalitet, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning.”

”Det finns i dagsläget mer än 50 miljoner låtar och över 700 000 podcasts på Spotify och vi fortsätter att utveckla, förbättra och implementera teknologi som identifierar innehåll på vår plattform som bryter mot vår policy, inklusive men inte begränsat till, innehåll som flaggas som hatinnehåll” skriver företaget vidare men ger inga fler kommentarer än så.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons