Ungern vill förbjuda ändring av juridiskt kön | Expo.se

Ungern vill förbjuda ändring av juridiskt kön

Publicerad 2020-04-08 13:48

Viktor Orbán, Fidesz

Viktor Orbán. Arkivbild.

Samtidigt som debatten om Viktor Orbáns nya långtgående befogenheter som Ungerns premiärminister pågår, har hans regering lagt fram ett förslag till en lagändring som skulle förbjuda transpersoner att ändra juridiskt kön.

Förslaget innebär en förändring av landets lagstiftning kring folkbokföring så att endast kön vid födsel får anges i olika register, rapporterar QX. Det gör det omöjligt för transpersoner att juridiskt ändra kön i officiella identitetshandlingar.

Coronakrisen har lett till att Ungerns parlament röstade igenom en nödlag som ger premiärminister Viktor Orbán och hans regeringen rätt att styra genom dekret, på obestämd tid och utan att parlamentet har något att säga till om.

I det här fallet handlar det emellertid om en eventuell ändring av grundlagen, så lagförslaget kommer att debatteras i parlamentet som vanligt. Det krävs två tredjedels majoritet i parlamentet för att genomföra lagändringen.

Sedan 2018 tillåts transpersoner i Ungern inte att ändra sitt juridiska kön och namn i civilregistret. Vilket redan ställt till problem för den som vill ändra kön. Det nya förslaget skulle innebära att juridisk ändring av kön förbjuds i lagen.

Lagförslaget har väckt reaktioner från människorättsorganisationer och politiker.

— Med ett penndrag tar den ungerska regeringen bort transpersoners rättigheter och möjligheten att lagligt förändra kön. Vad Ungern gör här är i praktiken att säga att en utsatt minoritet inte bör ha några rättigheter och inte bör ses i Ungern. Det är en människosyn och en lag som inte är värdig för Europa och som går emot allt vi står för, säger Öppna Moderaters förbundsordförande Kim Nilsson, enligt QX.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons