USA terrorstämplar rysk grupp med NMR-koppling | Expo.se

USA terrorstämplar rysk grupp med NMR-koppling

Publicerad 2020-04-07 10:46

Anton Thulin (till vänster) i träningslägret i Ryssland 2015.

Anton Thulin och Viktor Melin i träningslägret i Ryssland. Några månader senare inleddes bombkampanjen i Göteborg.

Det amerikanska utrikesdepartementet terrorstämplar den ryska högerextrema organisationen Ryska imperiska rörelsen.
Ett avgörande skäl är bombdåden i Göteborg 2016 och 2017, som utfördes av svenska nazister som hade tränats i strid av Ryska imperiska rörelsens paramilitära gren.

— Den här gruppen har blod på sina händer, sa Nathan Sales, USA:s samordnare för kontraterrorism när han presenterade nyheten.

Ryska imperiska rörelsen (RIR) är den första vit makt-organisationen som förs upp på USA:s lista över utländska terrororganisationer.

Bakgrunden är att RIR erbjuder paramilitär träning till nazister på sina träningsanläggningar i Sankt Petersburg. USA ser också RIR som en samordnande kraft för likasinnade europeiska och amerikanska vit makt-aktivister.

Bombdåden avgörande

Som exempel på de aktiviteter som ligger bakom stämplingen av RIR som terrorgrupp nämnde den amerikanske samordnaren specifikt bombdåden i Göteborg 2016 och 2017. De svenska nazisterna Anton Thulin, Viktor Melin och Jimmy Jonasson dömdes för olika grader av inblandning i dåden. Alla tre hade varit aktiva i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Anton Thulin och Viktor Melin utbildades i strid i Sankt Petersburgs förorter inom ramen för det fascistiska paramilitära utbildningscentret Partizan, som är RIR:s paramilitära gren.

RIR har haft ett långt utbyte med den svenska extremhögern, bland annat med Nordiska motståndsrörelsen och de två nedlagda organisationerna Nationalsocialistisk Front och Nordiska Nationalsocialister.

Ledarna i Sverige

Tillsammans med Expressen avslöjade Expo att det första mötet mellan de tre dömda bombnazisterna och de ryska högerextremisterna skedde på svensk mark. De träffades på Nordiska motståndsrörelsens Nordendagar 5-6 september 2015 på en bondgård utanför Skara. RIR:s ledare Stanislav Vorobjev var där och överlämnade ett ekonomiskt bidrag till NMR. Med var också den paramilitära grenen Partizans ledare, krigsveteranen Denis Gariev. Dessutom deltog RIR:s mångårige representant i Sverige, Anatolij Udodov. 

Vorobjev och Gariev stämplas nu som terrorister av USA.

I november förra året greps Anton Thulin i Polen och utvisades med motiveringen att han anses mycket farlig för allmänheten. Enligt den polska säkerhetstjänsten var han i landet för att delta i olaglig vapenträning.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons