Åtalas för att ha spridit judehat på MeWe | Expo.se

Annons

Åtalas för att ha spridit judehat på MeWe

Publicerad 2020-08-31 15:02

Polisen kritiseras för hur den utreder hat och rasism på nätet.

En 67-årig kvinna åtalas vid Uppsala tingsrätt för att vid 22 tillfällen spridit nazistiskt och antisemitiskt material på sociala medieplattformen MeWe.

Mellan juni 2019 och mars i år lade kvinnan ut en stor mängd nazisthyllande och grovt antisemitiskt material på plattformen MeWe. Tidigare i augusti meddelade åklagaren att 67-åringen åtalas för hets mot folkgrupp i 22 fall.

I förhör erkänner 67-åringen att det är hon som lagt ut materialet, men menar senare i en skrivelse, som lämnats in till polisen, att anmälan mot henne är ett övergrepp. Hon hänvisar vidare till sin åsikts- och yttrandefrihet. Skrivelsen avslutas med: ”Vad är antisemitism för något?”

Bakom anmälan mot kvinnan står den ideella föreningen Näthatsgranskaren. Datum för rättegång är satt till mars nästa år.

Det amerikanska sociala nätverket MeWe är ett försök att utmana Facebooks dominans. I december förra året föll domen mot en kvinna som på MeWe hetsat mot muslimer. Det var den första svenska hets mot folkgrupp-domen kopplad till MeWe. 

Läs Expos artiklar om hatet på nätet. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons