Annons

Åtalas för att ha spridit judehat på MeWe

Publicerad 2020-08-31 15:02

Polisen kritiseras för hur den utreder hat och rasism på nätet.

En 67-årig kvinna åtalas vid Uppsala tingsrätt för att vid 22 tillfällen spridit nazistiskt och antisemitiskt material på sociala medieplattformen MeWe.

Mellan juni 2019 och mars i år lade kvinnan ut en stor mängd nazisthyllande och grovt antisemitiskt material på plattformen MeWe. Tidigare i augusti meddelade åklagaren att 67-åringen åtalas för hets mot folkgrupp i 22 fall.

I förhör erkänner 67-åringen att det är hon som lagt ut materialet, men menar senare i en skrivelse, som lämnats in till polisen, att anmälan mot henne är ett övergrepp. Hon hänvisar vidare till sin åsikts- och yttrandefrihet. Skrivelsen avslutas med: ”Vad är antisemitism för något?”

Bakom anmälan mot kvinnan står den ideella föreningen Näthatsgranskaren. Datum för rättegång är satt till mars nästa år.

Det amerikanska sociala nätverket MeWe är ett försök att utmana Facebooks dominans. I december förra året föll domen mot en kvinna som på MeWe hetsat mot muslimer. Det var den första svenska hets mot folkgrupp-domen kopplad till MeWe. 

Läs Expos artiklar om hatet på nätet. 


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Ämnen

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons