Annons

Tyskland lägger ned specialkommando efter högerextremism

Publicerad 2020-08-03 14:48

Genrebild. Personerna eller händelsen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. (wikicommons)

Den tyska försvarsmakten har upplöst en enhet av elitsoldater efter flera högerextrema skandaler. Bland annat ertappades en elitsoldat i maj med att ha gömt undan vapen och sprängmedel. Den tyska försvarsministern hotar samtidigt att lägga ned hela specialförbandet.

Redan för en månad sedan inleddes planerna på att lägga ned en av enheterna inom KSK (Kommando Spezialkräfte) och i förra veckan kom det slutgiltiga beslutet. Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer meddelade då att kompaniet helt läggs ned och att resterande del av KSK ”inom en kort tidsperiod” ska bevisa att de kan förändras.

KSK är en elitstyrka inom den tyska försvarsmakten bestående av flera separata enheter. Elitstyrkans uppdrag är att genomföra insatser mot terrorism och fritagningar av gisslan men deras arbete är hemligt och omfattas av stark sekretess.

Bakgrunden är att det de senaste åren kommit en rad larmrapporter om högerextrema aktiviteter inom den tyska militären. I januari meddelade försvarsdepartementet att över 500 soldater utreds med anledning av det. 20 av dessa tillhör KSK, vilket ger det tyska specialförbandet en överrepresentation på fem gånger. Den nu nedlagda enheten är samma enhet som den man som i maj upptäcktes med en vapengömma på sin egendom ingick i.

”Vi ger KSK tid att trycka på restart knappen”, meddelade Annegret Kramp-Karrenbauer i onsdags, rapporterar Deutsche Welle.

Försvunnen ammunition

KSK har kantats av skandaler. Bland annat ska stora mängder ammunition och 62 kilo sprängmedel ha försvunnit. Ett befäl ska 2017 ha avtackats på en fest där det spelades vit makt-musik och gjordes hitlerhälsningar.

Men problemet med högerextremism inom den tyska militären är inte isolerat till KSK. Samma år som avtackningsfesten av KSK-befälet genomfördes inspektioner i samtliga av landets militära anläggningar efter att en tysk militär gripits för ett planerat terrordåd mot syriska flyktingar. 


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Ämnen

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons