Tyskland lägger ned specialkommando efter högerextremism | Expo.se

Tyskland lägger ned specialkommando efter högerextremism

Publicerad 2020-08-03 14:48

Genrebild. Personerna eller händelsen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. (wikicommons)

Den tyska försvarsmakten har upplöst en enhet av elitsoldater efter flera högerextrema skandaler. Bland annat ertappades en elitsoldat i maj med att ha gömt undan vapen och sprängmedel. Den tyska försvarsministern hotar samtidigt att lägga ned hela specialförbandet.

Redan för en månad sedan inleddes planerna på att lägga ned en av enheterna inom KSK (Kommando Spezialkräfte) och i förra veckan kom det slutgiltiga beslutet. Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer meddelade då att kompaniet helt läggs ned och att resterande del av KSK ”inom en kort tidsperiod” ska bevisa att de kan förändras.

KSK är en elitstyrka inom den tyska försvarsmakten bestående av flera separata enheter. Elitstyrkans uppdrag är att genomföra insatser mot terrorism och fritagningar av gisslan men deras arbete är hemligt och omfattas av stark sekretess.

Bakgrunden är att det de senaste åren kommit en rad larmrapporter om högerextrema aktiviteter inom den tyska militären. I januari meddelade försvarsdepartementet att över 500 soldater utreds med anledning av det. 20 av dessa tillhör KSK, vilket ger det tyska specialförbandet en överrepresentation på fem gånger. Den nu nedlagda enheten är samma enhet som den man som i maj upptäcktes med en vapengömma på sin egendom ingick i.

”Vi ger KSK tid att trycka på restart knappen”, meddelade Annegret Kramp-Karrenbauer i onsdags, rapporterar Deutsche Welle.

Försvunnen ammunition

KSK har kantats av skandaler. Bland annat ska stora mängder ammunition och 62 kilo sprängmedel ha försvunnit. Ett befäl ska 2017 ha avtackats på en fest där det spelades vit makt-musik och gjordes hitlerhälsningar.

Men problemet med högerextremism inom den tyska militären är inte isolerat till KSK. Samma år som avtackningsfesten av KSK-befälet genomfördes inspektioner i samtliga av landets militära anläggningar efter att en tysk militär gripits för ett planerat terrordåd mot syriska flyktingar. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons