Polisen upplöste demonstration i Stockholm | Expo.se

Polisen upplöste demonstration i Stockholm

Publicerad 2021-05-01 15:20

Filip Sjöström, första maj Stockholm

Organisatören Filip Sjöström längst fram i demonstrationen.

Polisen upplöste demonstrationen mot coronarestriktionerna i Stockholm efter ett par timmar. Vid några tillfällen blev det stökigt under sammankomsten. Antinedstängningsprotesterna består av en brokig skara konspirationsteoretiker, högerextremister och folk med kopplingar till den nyandliga miljön.

Polisen beslutade att upplösa demonstrationen arrangerad av den så kallade ”Frihetsrörelsen” som samlats för att protestera mot rådande pandemi-restriktioner. Beslut om att upplösa sammankomsten fattades strax efter klockan 14 under lördagseftermiddagen men trots det kunde demonstrationen röra sig från Norra Bantorget till Vasaparken. Protesten, som gått under parollen ”För frihet och sanning”, samlade några hundra deltagare. Liksom vid tidigare demonstrationer från arrangörerna finns inget demonstrationstillstånd och sammankomsten bryter mot pandemilagen.

Arrangörerna har förnekat att covid-19 påverkat överdödligheten och påstått att viruset inte skulle vara farligare än säsongsinfluensan. 

”För mig blir det tydligt att det inte är jag som är konspiratorisk och bedriver en konspiration. Det är makteliten som skapat en konspiration mot universum, jorden, naturen och mänskligheten. Alla som tror på covid-19, lock-downs, masktvång, nya lagar och begränsningen i vår frihet är en del av konspirationen och upprätthåller den”, har organisatören Filip Sjöström tidigare skrivit på Facebook. 

Expo har sedan de första manifestationerna i höstas följt rörelsen och framväxten av den svenska anti-lockdownrörelsen. Antinedstängningsprotesterna består av en brokig skara konspirationsteoretiker, högerextremister och folk med kopplingar till den nyandliga miljön. Du kan läsa mer om rörelsen och deras internationella kopplingar här.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons