Polisen upplöste demonstration i Stockholm | Expo.se

Polisen upplöste demonstration i Stockholm

Publicerad 2021-05-01 15:20

Filip Sjöström, första maj Stockholm

Organisatören Filip Sjöström längst fram i demonstrationen.

Polisen upplöste demonstrationen mot coronarestriktionerna i Stockholm efter ett par timmar. Vid några tillfällen blev det stökigt under sammankomsten. Antinedstängningsprotesterna består av en brokig skara konspirationsteoretiker, högerextremister och folk med kopplingar till den nyandliga miljön.

Polisen beslutade att upplösa demonstrationen arrangerad av den så kallade ”Frihetsrörelsen” som samlats för att protestera mot rådande pandemi-restriktioner. Beslut om att upplösa sammankomsten fattades strax efter klockan 14 under lördagseftermiddagen men trots det kunde demonstrationen röra sig från Norra Bantorget till Vasaparken. Protesten, som gått under parollen ”För frihet och sanning”, samlade några hundra deltagare. Liksom vid tidigare demonstrationer från arrangörerna finns inget demonstrationstillstånd och sammankomsten bryter mot pandemilagen.

Arrangörerna har förnekat att covid-19 påverkat överdödligheten och påstått att viruset inte skulle vara farligare än säsongsinfluensan. 

”För mig blir det tydligt att det inte är jag som är konspiratorisk och bedriver en konspiration. Det är makteliten som skapat en konspiration mot universum, jorden, naturen och mänskligheten. Alla som tror på covid-19, lock-downs, masktvång, nya lagar och begränsningen i vår frihet är en del av konspirationen och upprätthåller den”, har organisatören Filip Sjöström tidigare skrivit på Facebook. 

Expo har sedan de första manifestationerna i höstas följt rörelsen och framväxten av den svenska anti-lockdownrörelsen. Antinedstängningsprotesterna består av en brokig skara konspirationsteoretiker, högerextremister och folk med kopplingar till den nyandliga miljön. Du kan läsa mer om rörelsen och deras internationella kopplingar här.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons