Antiromska utspel i EU-parlamentet | Expo.se

Antiromska utspel i EU-parlamentet

Publicerad 2021-06-03 15:02

Mara Bizzotto (Lega Nord) och Angel Dzhambazkis (IMRO)

Mara Bizzotto (Lega Nord) och Angel Dzhambazki (IMRO) gjorde antiromska uttalanden i EU-parlamentet.

Under en session i EU-parlamentet uttalade sig två parlamentariker generaliserande och rasistiskt mot romer. Europaparlamentets tvärpolitiska grupp för antirasism och mångfald vill nu se sanktioner mot politikerna, den ena från högerextrema italienska Lega Nord och den andra från bulgariska IMRO.

Under en debatt i EU-parlamentet den 20 maj behandlades bland annat stöd och frågor kring romers rättigheter och inkludering. Mara Bizzotto, EU-parlamentariker från det italienska högerextrema partiet Lega Nord, menade att EU borde stoppa sitt stöd till romer. Hon hävdade att ekonomiskt stöd för romer i Italien är ”bortkastade” pengar eftersom romer ”inte vill integrera sig”. Samtidigt framförde Bizzotto att romer inte är att betrakta som likvärdiga italienska medborgare. Hon pratade i stället om att EU-stöd borde gå till ”italienska familjer”, ”våra arbetslösa” och ”våra medborgare”.  

– Vi har en skyldighet att hjälpa italienska företag och arbetare som kämpar under covid – inte romer, avslutade Mara Bizzotto sitt anförande.

Även Angel Dzhambazki, från bulgariska nationella rörelsen (IMRO), ansåg i sitt anförande att EU borde sluta att tala om rättigheter gentemot romer som enligt honom ”inte vill integrera sig”. Han menade att romer i stället borde ha krav på sig om att jobba och ”inte begå brott”, ”inte döda äldre personer” eller ”våldta äldre kvinnor”. 

Brev till talmannen

Den svenska EU-parlamentarikern Evin Incir (S) var en av de som reagerade på de antiromska uttalandena.

– Vi folkvalda måste företräda alla medborgares bästa och inte exkludera grupper genom rasistiska uttalanden, som i det här fallet mot romer, säger Evin Incir.

Evin Incir är även medordförande i europaparlamentets tvärpolitiska grupp för antirasism och mångfald (ARDI). I sin egenskap av den rollen har hon varit med och skrivit under ett brev till EU-parlamentets talman, David Sassoli. I brevet kräver ARDI att det vidtas åtgärder i form av sanktioner mot Dzhambazki och Bizzotto för att visa att rasistiska uttalanden inte accepteras i parlamentet.

– Dessa två personer gör skillnad på människor och människor. Det är tydligt rasistiskt. Jag skulle vilja påstå att vissa av uttalandena är olagliga och utgör hets mot folkgrupp, säger Evin Incir.

Evin Incir 2020 EU-parlamentet
Evin Incir i samband med att hon 2020 debatterade med Angel Dzhambazki, som även då gav uttryck för antiromska åsikter. FOTO: Daina LE LARDIC/EP

Tidigare utspel

Evin Incir påtalar att Dzhambazki så sent som 2019 fick en varning, då för homofobiska utspel i parlamentet. Han uttalade sig även antiromskt 2020 i parlamentet.

– Jag hoppas och tror att det kommer bli mer än en varning den här gången, utan leda till konkreta sanktioner.

Redan 2017 uppmärksammades de båda EU-parlamentarikerna för sin syn på romer. Mara Bizzotto har tidigare uttryckt antiromska åsikter i parlamentet och Dzhambazki har uppmärksammats för att han spred ”aggressiv antiromsk propaganda”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons