”Skamligt” - reaktioner på Dan Parks medverkan i polsk utställning | Expo.se

”Skamligt” - reaktioner på Dan Parks medverkan i polsk utställning

Publicerad 2021-08-27 10:49

Dan Park

Dan Parks medverkan i en polsk utställning rör upp känslor.

Den högerextrema gatukonstnären Dan Park ställs ut på det statliga moderna museet i Warszawa. Rafal Pankowski, expert på högerextremism, menar att det är skamligt att den polska staten subventionerar högerextrem propaganda.

– Det är skamligt att en institution som sponsras av skattebetalare blir ett verktyg för högerextrem propaganda. Tyvärr illustrerar det den bredare tendensen i Polen i dag, högerextrema hatgrupper har fått flera miljoner subventioner från kulturministeriet under de senaste åren.

Det säger Rafal Pankowski, expert på högerextremism och medgrundare av den polska antirasistiska organisationen Never Again Association, till Expo.

27 konstnärer, varav de två svenskarna Dan Park och Lars Vilks, medverkar på utställningen ”Politiskt konst” på moderna museet i huvudstaden Warszawa, vilket Sveriges Radio var först att rapportera om. De inbjudna konstnärerna har ”upprepade gånger mött restriktioner när det gäller att utöva yttrandefriheten”, skriver museet i sin programförklaring.

Dan Park har gjort sig ökänd som konstnär på grund av kopplingar till den svenska vit makt-miljön och för hans hets mot minoriteter. Ofta sprider han sitt rasistiska budskap via hemmakopierade affischer. Alstren har flera gånger prövats rättsligt, vilket resulterat i ett flertal hets mot folkgrupp-domar.

Chefen för institutionen Piotr Bernatowicz menar i en intervju att Dan Park är ett offer för den ”svenska politiska korrektheten”. Men kritiker menar att konsthallsschefen själv har en politisk agenda och att den polska regeringen tillsätter konstchefer som Piotr Bernatowicz till kulturinstitutionerna för att de är politiskt lojala.

– Museet kontrolleras och finansieras av högerregeringen och den har med hjälp av kulturfältet öppnat upp för högerextrem propaganda. Ironiskt nog var institutionen tidigare ett respekterat konstnärligt centrum, under många år känt för visningar av kritisk konst. I dag är dess rykte i ruiner och det har blivit ett centrum för högerkitsch, säger Rafal Pankowski.

Några polska medier har reagerat på utställningen, men reaktionerna har varit relativt få.  

– Utöver Never Again så har vissa representanter för det judiska samfundet protesterat. Men det har inte blivit någon skandal runt detta, och medierapporteringen överskuggades av andra nyheter.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons