AFD backar i det tyska valet | Expo.se

AFD backar i det tyska valet

Publicerad 2021-09-27 11:16

Söndagens tyska val blev ett bakslag för AFD. Genrebild.

Högerradikala Alternativ för Tyskland backade i det tyska förbundsdagsvalet. Samtidigt nådde partiet lokala framgångar. I två av delstaterna fick det flest röster.

Alternativ för Tyskland, AFD, backade i söndagens tyska val.  Jämfört med föregående val tappade partiet två procentenheter i väljarstöd och fick till slut 10,3 procent av rösterna. Det visar det preliminära valresultatet. Det betyder att partiet förlorar elva stolar i Förbundsdagen och behåller 83.

Samtliga av de övriga partierna som är representerade i Förbundsdagen har markerat avstånd till AFD. Något som vissa analytiker menar kan ha bidragit till tillbakagången.

Partiet har dessutom drabbats av inre splittringar och delar av partiet kontrolleras av personer som bedöms så radikala att partiet står under bevakning av den tyska säkerhetspolisen. Samtidigt har AFD funnit stöd bland antivaccin- och anti-lockdown-rörelsen som protesterar mot corona-restriktionerna.

Lokala framgångar

Även om AFD totalt sett backade i valet så visar det prelimära resultatet att partiet har ett fortsatt stort stöd i delar av Tyskland. I delstaterna Sachsen och Thüringen blev AFD största parti, med ett väljarstöd på runt 25 procent.

Samtidigt backar AFD i samtliga delstater förutom i Sachsen-Anhalt, där partiet fick samma resultat som förgående val, och i Thüringen, där partiet ökade med en dryg procent. Sachsen-Anhalt, Thüringen och Sachsen är alla tre delstater som tidigare var en del av Östtyskland.

Flest röster totalt till Förbundsdagen fick det socialdemokratiska SPD, som ökade till drygt 25 procent. Kristdemokratiska CDU backade något och fick ett stöd på ungefär 24 procent. Hur en koalitionsregering kommer se ut är ännu oklart.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons