Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den dömde 30-årigen ingick i ett sällskap på minst tio personer som i slutet av augusti 2018 gick till attack med stenar och andra tillhyggen mot en judisk man och hans restaurang Schalom i de centrala delarna av Chemnitz, rapporterar Deutsche Welle.

Enligt domstolen var bevisen mot 30-åringen goda och han kunde bland annat med hjälp av DNA och chattkonversationer bindas till händelsen.

Mannen dömdes till ett års villkorlig dom. Att inte fängelse valdes berodde på att restaurangägaren inte ådrog sig några allvarligare skador och att förstörelsen av egendomen bedömdes som lindrig.  

Händelsen följde på ett uppmärksammat mord i staden, där två personer med utländskt påbrå tidigt pekades ut som förövare, något som Expo tidigare har rapporterat om.

I flera dagar samlades tusentals personer i olika demonstrationer som lockade högerextremister från hela Tyskland. Den nu dömde 30-åringen var en av de som var inresta. 

Förundersökningar rörande närmare 300 brott, inklusive fysiska och rasistiska övergrepp, inleddes till följd av de tumultartade dagarna. Fler än hälften av dessa har senare lagts ned i brist på bevis eller avsaknad av gärningsman.

Ämnen i artikeln