Internationell rapport: Omfattande antisemitism på sociala medier | Expo.se

Internationell rapport: Omfattande antisemitism på sociala medier

Publicerad 2021-10-13 01:00

Unga exponeras för judehat och antisemitiska konspirationsteorier via plattformar som TikTok och Instagram. Det är en av slutsatserna i den rapport som Expo i samarbete med brittiska Hope not Hate och tyska Amadeu Antonio släpper idag.
– Läget är värre än vi trodde, säger Expos vd Daniel Poohl.

Rapporten Antisemitism in the Digital Age: Online Antisemitic Hate, Holocaust Denial, Conspiracy Ideologies and Terrorism in Europe visar att antisemitismen på sociala medier har ökat lavinartat under pandemin. I första hand sprids antisemitismen via olika konspirationsteorier om dolda, illasinnade makter.

Rapporten släpps i anslutning till Malmös internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism som går av stapeln 13-14 oktober.

Rapporten har tittat på plattformarna TikTok, Instagram, Facebook, Parler, Reddit, Telegram, Twitter, Youtube och 4chan.

– Läget är värre än vi trodde. Det är ytterst oroande att de sociala medieplattformarna fortsätter att sprida antisemitism. Och det är alarmerande att se det hända på plattformar som Instagram och TikTok där den stora majoriteten användare är unga. Som det är nu introduceras en ny generation, frivilligt eller inte, för antisemitiska idéer som de inte skulle stöta på någon annanstans, säger Daniel Poohl vd på Stiftelsen Expo.

I rapporten lyfts det fram att de sociala medieföretagen, trots riktlinjer, användarvillkor och moderering som uppges stävja hatet, har stora problem. Samtliga av de granskade plattformarna visar på att omfattande antisemitism sprids via dem. Samtidigt visar resultaten att förekomsten av antisemitism är lägre på plattformar som har starkare moderering.

– Även för oss som är vana att granska antisemitism är det chockerande att se vad som fortfarande cirkulerar även på de stora sociala medierna. Hatet är nästan ofattbart, säger Morgan Finnsiö, researcher på Expo och en av rapportens författare.

Hatpropagandan mot judar och andra minoriteter online är inte bara kränkande för plattformarnas användare. Avhumaniseringen och hetsen ökar också risken för att människor drabbas av fysiskt våld i verkligheten. En offentlig utredning i Nya Zeeland slog 2020 fast att terroristen bakom massakern mot muslimer i Christchurch 2019 hade radikaliserats av bland annat Youtube.

– I ljuset av den ökande rasistiska terrorn i Europa som bland andra drabbar judar är det synnerligen allvarligt att plattformarnas insatser för att stoppa hatet misslyckats, fortsätter Daniel Poohl. Både tekniksektorn och lagstiftare måste agera, och det snabbt.

Rapporten har tagits fram med projektstöd från Googles välgörenhetsorganisation Google.org.

Ta del av hela rapporten här. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons